MOLNUPIRAVIR

Merck pustio verziju svog skupocjenog lijeka za siromašne zemlje: Doza 20 dolara

Hina

Ilustracija Reuters

Ilustracija Reuters

Lijek Mercka je u prosincu dobio odobrenje za izvanrednu upotrebu u SAD-u, nakon što se pokazalo da smanjuje rizik od bolničkog liječenja i smrti kod visokorizičnih pacijenata za 30 posto.BRUXELLES – UN-ova agencija za patente sklopila je sporazume s gotovo 30 farmaceutskih tvrtki o proizvodnji generičkih verzija lijeka molnupiravir protiv covida-19 kompanije Merck, za siromašnije nacije.


UN na taj način želi omogućiti pristup lijeku većem broju država i ljudi u nastojanju da suzbije pandemiju novog koronavirusa.


Za potpisivanje sporazuma s Merckom bio je zadužen UN-ov patentni ured Medicines Patent Pool (MPP). Sporazumom će se proširiti popis tvrtki koje će proizvoditi taj antivirusni eksperimentalni lijek, čime će se značajno povećati količina i dostupnost molnupiravira.
Merck je ranije ove godine potpisao bilateralni sporazum o licenci s osam indijskih proizvođača generičkih lijekova, među kojima su Aurobindo Pharma, Cipla Ltd, Dr. Reddy’s Labs, Emcure Pharmaceuticals, Hetero Labs, Sun Pharmaceuticals i Torrent Pharmaceuticals.


Sada će novi sporazum omogućiti tvrtkama – njih 27 iz Kine, Indije, Afrike, Azije i Bliskog istoka – da proizvode sastojke i gotovi proizvod.


Lijek Mercka je u prosincu dobio odobrenje za izvanrednu upotrebu u SAD-u, nakon što se pokazalo da smanjuje rizik od bolničkog liječenja i smrti kod visokorizičnih pacijenata za 30 posto.


MPP navodi da će se lijek, prema sporazumu, distribuirati u 105 manje razvijenih država, a koštat će oko 20 američkih dolara.


Radi se o pakiranju od 40 tableta za pet dana. SAD je pristao za jednu kuru platiti 700 dolara.