ASTRONOMSKI IZNOSI

Lov na tartufe: Kalkulacije cijena za jesen su nevjerojatne, za kilogram bijelog tartufa čak 5.000 eura

Edi Prodan

Kad su u pitanju staništa bijelog tartufa u Italiji, sušu podnose znatno teže tako da se sa strahom pretpostvalja kako će ih na tom području biti znatno manje. Samim time, a riječ je o izrazito osjetljivom tržištu, cijene istarskog bijelog tartufa mogle bi poletjeti u nebo.Budete li ove jeseni poželjeli pojesti porciju tjestenine, tagliatela primjerice, sa samo jednim jedinim dekagramom bijelog tartufa, pripremite se na cijenu koja bi mogla iznositi najmanje 400 kuna. Upravo su naime objavljene prve kalkulacije cijena za bijeli tartuf koji kao što je poznato na scenu stupa sredinom jeseni, koncem listopada i u studenom, prema kojima ne bi bilo iznenađujuće dosegne li iznos od čak pet tisuća eura za kilogram! Kako ističe Robert Marušić, vlasnik i autor portala Istragram.hr, kao i jedan od najboljih poznavatelja kretanja na tartufarskoj sceni uopće – poketač je i organizator lipanjskog sajma ljetnog crnog tartufa u Buzetu, član Udruge tartufara Istra, međunarodni promotor istarskih tartufa i vlasnik restorana županijske licence Tartufo Vero – niz je razloga zbog kojih se sluti “jesensku gastro astronomiju”.


Pokazno traženje u kolovozu

Kolovoz je vrijeme je to brojnih vođenih izletničkih tura u kojima turisti, a znalo je među njima biti i vrlo zanimljivih osoba poput glumice Salme Hayek, uz pomoć vodiča sami pronalaze tartufe. Odnosi li se zabrana lova i na vodiče koji s turistima idu u šumu, na prezentaciju lova?
– U kolovozu se smije održavati “pokazno traženje tartufa” isključivo na uskoj lokaciji gdje lovac tartufar prezenter sa suradnikom prije zakopa crni tartuf. Tartufi kupljeni ili ubrani do 30. srpnja čuvaju se u posebnim frižiderima gdje zadržavaju svježinu do kraja kolovoza. Pokazno traženje tartufa u kolovozu je isključivo performans za turizam. Zato se zove “Pokazno traženje tartufa” za razliku od Truffles Huntinga, odnosno Lova na tartufe koji je u kolovozu zabranjen. Truffle Hunting podrazumijeva da maksimalno tri osobe u pratnji lovca tartufara s jednim ili dva psa ulaze u šumu, naprave i do 10 kilometara te na tako širokom području Motovunske šume love tartufe, pojašnjava Marušić.

Iako je na sceni jedna od najvećih suša u ovom stoljeću, s malim izgledima da kiše u znatnijim količinama bude sve do sredine kolovoza, istarska se tartufarska zajednica solidno drži. Riječ je prvenstveno o široj zoni Motovunske šume, ali i dalje sve do predjela ispod Učke gdje uspijeva crni tartuf. Kad su u pitanju staništa bijelog tartufa u Italiji, sušu podnose znatno teže tako da se sa strahom pretpostvalja kako će ih na tom području biti znatno manje. Samim time, a riječ je o izrazito osjetljivom tržištu, cijene istarskog bijelog tartufa mogle bi poletjeti u nebo.


Istarski bijeli tartuf, bez obzira koliku cijenu dosegne, bez problema pronalazi tržište u najboljim restoranima svijeta. Iako mu je gram pet eura, ili gastronomska količina od jednog dekagrama od 50 eura na više, za gastro hramove u kojima večera od nekoliko sljedova doseže dvjesto ili tristo eura, “poremećaj” u cijeni istarskog bijelog tartufa ni najmanje ne smeta.
Kako bi se dodatno zaštitilo staništa istarskog bijelog tartufa, od 1. kolovoza nastupa totalni “lovostaj”. Zabranjen je svaki odlazak u šumu, dok će se prekršitelje strog kažnjavati. Ljeti se naime pronalazi specifične crne tartufe, kojima je cijena najniža, ali opet visoka – krajem kolovoza i do 800 eura za kilogram. Bez obzira na tu “crnu” priču, kad je u pitanju zaštita istarskog bijelog tartufa – iznimke ni uzmaka nema. Podzemno bijelo zlato čiji miris i okus kod jednih izazivaju ushit, kod drugih gađenje, ove bi jeseni moglo biti jedno od najvrijednijih plodova domaće zemlje. Cijenom ne istina kao pravo zlato čiji je kilogram oko 55 tisuća eura, ali dobiti 5 tisuća za kilogram gljive ipak je pravi bingo!