NEZADOVOLJNI

Liječničke udruge traže korekcije plaća: Čestitamo Plenkoviću na 569 liječnika koji su otišli u njegovom mandatu

Ljerka Bratonja Martinović

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

HLK i HUBOL traže izjednačenje koeficijenta liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s liječnicima u bolnicama te podizanje koeficijenta najmlađim liječnicima.ZAGREB – Hrvatska liječnička komora (HLK) i Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) zatražili su jučer od Vlade izjednačenje koeficijenta liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s liječnicima u bolnicama te podizanje koeficijenta najmlađim liječnicima. Time bi se, poručuju, ispravile nelogičnosti i nepravednosti u sustavu koeficijenata.


Očekivali su da će do povećanja doći paralelno s promjenom koeficijenata za medicinske sestre, ali to se nije dogodilo. HLK traži izjednačavanje koeficijenata novih, usmjerenih specijalista s užim specijalistima koji su specijalizirali prema ranijim pravilnicima, koeficijenata liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim liječnicima te više koeficijente mladim liječnicima.


Predlažu povećanje koeficijenta za plaće specijalizanata za 10 do 15 posto, jer su sada njihove plaće na razini od 6.000 do 7.000 kuna. Liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti pak imaju najnižu liječničku plaću u Hrvatskoj. Procjena je HLK-a da bi se u slučaju povećanja ovih koeficijenata plaća za redovni rad radilo o ukupnom iznosu od 150 do 160 milijuna kuna na godišnjoj razini.
Iz HUBOL-a pak ironično čestitaju premijeru Plenkoviću »na iznimnim rezultatima u poticanju hrvatskih liječnika na odlazak u inozemstvo«.


– Čestitamo premijeru Plenkoviću na 569 liječnika koji su napustili Hrvatsku u pet i pol godina njegovog mandata, a ministru Berošu na 186 odlazaka liječnika u samo dvije i pol godine njegovog mandata. Ako znamo da na hrvatskim sveučilištima godišnje diplomira 500-tinjak novih liječnika, ne smijemo nikako propustiti priliku da vam čestitamo na spektakularnom uspjehu kojim ste u šest i pol godina Europu opskrbili s cijelom jednom sveučilišnom generacijom liječnika. Rezultati nevidljive reforme zdravstva o kojoj obojica govorite, zaista su impresivni, poručili su HUBOL-ovci.


– Premijeru Plenkoviću, sigurno će vam biti toplo oko europskog srca znajući da vam Njemačka, Velika Britanija, Austrija, Švedska, Irska i Švicarska, čestitaju na izvozu vrsnih liječnika u njihovo zdravstvo. Prava europska politika: Europa prva, Hrvatska zadnja. Hrvatski građani pak kada se, nažalost, razbole, svakim su danom sve ushićeniji dostupnošću zdravstvene zaštite, poručuju bolnički liječnici.


Plenkoviću su zahvalili na »zvučnoj pljusci koju je opalio hrvatskim liječnicima«, pokazujući koliko drži do njihovog znanja, stručnosti i predanog rada. Berošu pak poručuju da će ostati upamćen kao ministar za čijeg mandata su mladi liječnici bez specijalizacije imali manji koeficijent od glavnih medicinskih sestara klinika ili zavoda i kao ministar koji u dvije godine nije uspio iznjedriti novi zakon o plaćama liječnika. Radnu skupinu za taj zakon ministar je, podsjećaju, formirao još u studenom 2020.


Slične poruke upućuje i šef HLK-a, Krešimir Luetić. »Ne možemo govoriti o reformi zdravstva u kojem liječnici, kao temeljni nositelji zdravstvene skrbi i ključni dionici reforme, već godinama čekaju nužne korekcije koeficijenata«, poručuje.