MIŠLJENJE HRVATSKOG ZNANSTVENIKA

Koliko ćemo se često cijepiti? “Covid se ne može brzo razvijati kao gripa, to je šansa da mu stanemo na kraj”

P. N.

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

"Ja sam siguran da će se stvari mijenjati na onaj način kako se mijenjaju s gripom, a to je da ćemo s vremenom imati nove formulacije cjepiva koje efikasnije gađaju i nove varijante virusa.''Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kažu da do sada je jednom dozom cijepljeno oko 13 posto populacije. No, puno je pitanja i dvojbi za građane, a na njih je za dnevnik Nove TV odgovorio znanstvenik Luka Čičin-Šain koji radi u Njemačkoj.


Na pitanje mogu li cijepljene osobe prenijeti virus onima koji nisu cijepljeni odgovara da su šanse svakako niže. ”Mi smo sasvim sigurni u to zato jer jednom kad je netko cijepljen onda je i za očekivati da on ima manje virusa u svom tijelu. To su stvari koje su prikazane na eksperimentima na životinjama, recimo na analizi s majmunima je prikazano da po bilo kojem cjepivu količina virusa koja se može naći u plućima je daleko niža”, rekao je.


Objasnio je i koliko su postojeća cjepiva učinkovita kod novih sojeva koronavirusa.
”Zaštita je potpuna kod europskih sojeva i kod britanskog soja, a kod recimo južnoafričkog i brazilskog mi znamo da ta zaštita nije toliko efikasna kao kod ovih uvriježenih sojeva. Tako da sam ja siguran da će se stvari mijenjati na onaj način kako se mijenjaju s gripom, a to je da ćemo s vremenom imati nove formulacije cjepiva koje efikasnije gađaju i nove varijante virusa.”


Građane je zanimalo i koliko će se puta biti potrebno cijepiti.


”Mislim da ćemo tu naći neki modus, da ćemo stvoriti neko cjepivo koje će taj virus zaustaviti. To je evo sada moja slobodna procjena, interpretacija. Ovaj koronavirus iako se razvio dalje on se ne može na taj način tako brzo razvijati i evoluirati kao virus gripe. Tu imamo i bolje šanse da mu stanemo na kraj s nečim što će izgledati poput cjepiva iz kalendara cjepiva – npr. protiv ospica ili zaušnjaka”, govori Čičin-Šain.