Dugi marš 5B

Kineska raketa pala na Zemlju: Problem je raspršivanje krhotina, ali je opasnost jako mala

Hina

Reuters

Reuters

Svemirsko zapovjedništvo SAD-a priopćilo je da je raketa Dugi marš 5B ušla u Zemljinu atmosferu iznad Indijskog oceana oko 12:45 po lokalnom vremenu, ali je problematiziralo "tehničke aspekte ponovnog ulaska, kao što je potencijalno mjesto raspršivanja krhotina".WASHINGTON – Kineska raketa pala je na Zemlju u subotu iznad Indijskog oceana, a NASA navodi da Peking nije podijelio “specifične informacije o putanji” potrebne da bi se ustanovilo gdje bi krhotine mogle pasti.


Svemirsko zapovjedništvo SAD-a priopćilo je da je raketa Dugi marš 5B ušla u Zemljinu atmosferu iznad Indijskog oceana oko 12:45 po lokalnom vremenu, ali je problematiziralo “tehničke aspekte ponovnog ulaska, kao što je potencijalno mjesto raspršivanja krhotina”.


“Sve svemirske nacije trebale bi slijediti utvrđenu najbolju praksu i dati svoj udio u dijeljenju ove vrste informacija unaprijed kako bi se omogućila pouzdana predviđanja potencijalnog rizika od udara krhotina”, rekao je NASA-in administrator Bill Nelson.
“To je ključno za odgovorno korištenje svemira i osiguranje sigurnosti ljudi ovdje na Zemlji”, dodao je.


Korisnici društvenih mreža u Maleziji objavili su video predmeta nalik krhotinama raketa.


Aerospace Corp, neprofitni istraživački centar blizu Los Angelesa koji financira vlada, rekao je da je bilo nepromišljeno dopustiti dijelu rakete koji ukupno teži 22,5 tona nekontrolirani povratak na Zemlju.


Ranije ovog tjedna, analitičari su rekli da će se tijelo rakete raspasti dok bude padalo kroz atmosferu, ali je dovoljno veliko da će brojni komadi vjerojatno preživjeti.


Kinesko veleposlanstvo u Washingtonu nije odmah komentiralo slučaj. Kina je ranije ovog tjedna rekla da će pomno pratiti ostatke, ali je rekla da predstavljaju mali rizik za bilo koga na Zemlji.


Dugi marš 5B lansiran je 24. srpnja s ciljem isporuke laboratorijskog modula novoj kineskoj svemirskoj postaji u izgradnji u orbiti, što je treći let najsnažnije kineske rakete od njenog prvog lansiranja 2020.