PRVI U HRVATSKOJ

Karlovačka županija osnovala postrojbu za koronavirus: Angažirani umirovljeni pripadnici HV-a, policije i bivši zaštitari

Hina

Foto V. Žganec Rogulja PIXSELL

Foto V. Žganec Rogulja PIXSELLKARLOVAC – U Karlovačkoj županiji u protekla 24 sata je 154 novih slučajeva Covida-19, a od devet poslanih uzoraka na sekvencioniranje, kod sedam je potvrđen britanski soj virusa, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.


Od jučer su umrle dvije osobe.


Zbog epidemioloških razloga županijski Stožer je sukladno Zakonu o sustavu Civilne zaštite, formirao postrojbu za nadzor provođenja protuepidemijskih mjera. Ona  ima samo ulogu nadzora da bi se pomoglo u suzbijanju širenja pandemije, i kako ističu iz Stožera, nije riječ o represivnom aparatu.
Među 154 novih slučajeva Covid infekcije, zaraženih ima u svih pet gradova i u 11 od 17 općina Karlovačke županije.


U bolnicama u Karlovcu i Ogulinu na liječenju je 86 covid pozitivnih pacijenata od kojih je 19 hospitalizirano jučer. Na respiratoru je osam pacijenata.


U posljednja 24 sata umrla su dva pacijenta, muškarci u dobi od  71 i 90 godina, te je broj umrlih od početka epidemije ukupno 354.


Iz županijskog Stožera navode kako će pripadnici noovoustrojene postrojbe za nadzor provođenja epidemioloških mjera, prilikom obilaska i nadzora imati dužnost predstaviti se kao pripadnici postrojbe; ukoliko uoče nedostatke, upozoriti na njih, odgovarati na upite predstavnika kontroliranih objekata te davati upute kako postupati radi usklađivanja eventualnih propusta s važećim propisima i sl.


Bitno je napomenuti, stoji u priopćenju, ‘da ovdje nije riječ o represivnom aparatu, niti će isti imati mogućnost kažnjavanja već isključivo kontrole i nadzora kako bi se pomoglo u suzbijanju širenja pandemije’.


Stožer je u tu svrhu angažirao umirovljene pripadnike Hrvatske vojske, policije, osobe s iskustvom u zaštitarskim aktivnostima, te će oni dobiti mobilizacijski nalog sukladno Pravilniku o mobilizaciji, uvjetima i načinu rada operativnih snaga Sustava civilne zaštite te naknadu za obavljanje istoga.