Afera Janaf

Kako su se sklapali poslovi u Janafu: Gostu Kluba opremu plaćali deset puta skuplje nego na tržištu

Hina

Dragan Kovačević / Foto: Vedran Karuza

Dragan Kovačević / Foto: Vedran Karuza

To je samo jedan detalj poslovne suradnje Matadure, tvrtke za usluge u nautičkom turizmu, i državne tvrtke JanafBivši direktor Janafa Dragan Kovačević je od poznanika kupio sedam kompleta za sprečavanje pada s visina za 1,75 milijuna kuna, odnosno 250 tisuća kuna po kompletu. Isti taj komplet na tržištu stoji između 10 i 22 tisuća kuna, piše u nedjelju Jutarnji list.


To je samo jedan detalj poslovne suradnje Matadure, tvrtke za usluge u nautičkom turizmu, i državne tvrtke Janaf.


Od lani se spekuliralo da je splitska Matadura, vlasnika Damijana Krkleca, koji se pojavio i kao gost famoznog Kluba u Slovenskoj 9, uživala u Janafu isti “tretman” kao Elektrocentar Petak i često prolazila na javnim natječajima.
Jutarnji list sada donosi i prve službene podatke poslovanja Janafa. Državna tvrtka Janaf kao dioničko društvo nema obvezu izvještavati javnost o svojem poslovanju, odnosno ugovorima javne nabave, što se dosad vješto koristilo.


Međutim, prvi put, otkako je buknula korupcija afera Janaf, a u pritvoru završili bivši šef Janafa Dragan Kovačević, poduzetnik Krešo Petek i nekolicina političara i službenika, Janaf je otvorio Jutarnjem listu službene podatke o poslovanju sa splitskom tvrtkom Matadura, ali i ivanićgradskim Elektrocentrom Petek.


Osim toga, Jutarnji je prvi dobio priliku pregledati i kaznenu prijavu koju su radnici Janafa, zviždači, poslali Državnom odvjetništvu u veljači ove godine, a u kojoj se nalaze dosad nepoznati detalji i optužbe protiv vlasnika Matadure Damijana Krkleca, bivšeg šefa Janafa Kovačevića i trojice djelatnika Janafa.


Navode se tu teške optužbe. Da su Kovačević i Krklec, uz pomoć ove trojice, “iz Janafa od 2012. do 2020. izvukli najmanje 30 milijuna kuna” kroz javnu nabavu, da su imali uhodani sistem kojim je Matadura “prolazila baš na svakom natječaju”, donosi Jutarnji list.