NEOBIČNA SURADNJA

Kako je Pupovac spojio predsjednika Milanovića i ponosnog HOS-ovca Josipa Miškovića

Dražen Ciglenečki

Photo: Edina Zuko/PIXSELL

Photo: Edina Zuko/PIXSELL

Načelnik Popovače Josip Mišković ponosni je HOS-ovac i zamjerio je Milanoviću stavove oko postrojbe. No, kad je u pitanju Pupovac, tu se slaže s predsjednikom kojeg je pozvao na obilježavanje dana GradaZAGREB – Predsjednik Zoran Milanović ne seli po Hrvatskoj svoj ured, kao što je to činila njegova prethodnica Kolinda Grabar-Kitarović, ali je gotovo stalno na terenu. Često ga pozivaju na svečane sjednice predstavničkih tijela povodom obilježavanja dana nekog grada ili općine, i to ne samo političari lijeve orijentacije. U posljednje vrijeme je Milanović, na poziv HDZ-ovih gradonačelnika, bio govornik na ovakvim svečanostima u Splitu, Đakovu i Našicama, gdje nije bilo premijera Andreja Plenkovića, a jučer je njegov domaćin bio gradonačelnik Popovače Josip Mišković iz HSP-a.


Nije Mišković nekakav mekani pravaš, on je u Domovinskom ratu bio pripadnik postrojbe HOS-a i Milanoviću je prošle godine jako zamjerio izjavu da spomen-obilježje poginulim HOS-ovcima s natpisom »Za dom spremni«, premješteno iz Jasenovca u Novsku, zapravo treba – baciti. S kolegom Damirom Markušem tada je Mišković sudjelovao u televizijskoj emisiji »Bujica« i baš su kritizirali predsjednika Republike.


Poštuje predsjednika


– Pitam se zašto to danas nekome smeta. Duboko me vrijeđa kada Milanović kaže da to nema veze s Domovinskim ratom. HOS je predstavljao otpor, bunt i revolt prema nečemu što nas je u ono vrijeme kanilo uništiti. Ja sam tu oznaku nosio, pripadnik sam HOS-a i nisam učinio nikakve loše stvari, nikada se nisam ogriješio o ratno pravo. Dečki s ploče u Jasenovcu, a ja ih većinu znam, zaista su pravi heroji, izjavio je Mišković tom prilikom. Markuš je Milanovića čak nazvao šmrkavcem koji je brisao briselske hodnike, »dok smo mi ratovali«.
No, Mišković je svejedno poslao Milanoviću poziv za svečanu sjednicu na Dan grada Popovače.
– Od 2001. sam načelnik Općine Popovača, pa onda i gradonačelnik, od kada smo 2013. dobili status grada i svake godine pozivam predsjednika Republike, predsjednika Sabora i premijera. Dosad su se odazvali jedino predsjednik Ivo Josipović i predsjednik Sabora Josip Leko, a ove godine i Milanović. Čujte, on je predsjednik moje države za koju sam se ja borio, narod ga je izabrao i ja to poštujem, rekao nam je Mišković.


Ima većih desničara


Podsjetili smo ga kako je napao Milanovića zbog njegovog stava o grbu HOS-a. Predsjednik Republike dva puta je napustio komemoraciju na kojoj su pojedinci, koji su bili u državnom protokolu, nosili taj simbol.


– Što se toga tiče, ne slažem se uopće s predsjednikom. Dečki koji su ratovali sa mnom u HOS-u i poginuli, za mene su svetinja. Ali, ako Milanović to ne želi priznati, to je njegova stvar. Međutim, s određenim Milanovićevim izjavama se itekako slažem. Tu ponajprije mislim na izjave koje on upućuje Miloradu Pupovcu, kao i još nekim ljudima koji ne rade za ovu našu državu.


Ima onih koji su na jeziku veći desničari od Milanovića i stalno drže ruku na srcu dok svira hrvatska himna, ali ovakve stvari o Pupovca ili onima koji su na vlasti u Srbiji nisu u stanju izreći. To mi je, znači, kod njega ok. Milanović je mnogima rekao što ih ide i na tome mu svaka čast. O ulozi HOS-a u ratu se, ponavljam, nas dvojica nikad nećemo usuglasiti, zaključuje HSP-ov gradonačelnik Popovače.