Uvođenje eura

Kako će cijene izgledati od rujna: Evo koliko novca već sad zapravo – nemamo

Portal Novi list

Ilustracija / Foto Christian Dubovan on Unsplash

Ilustracija / Foto Christian Dubovan on Unsplash

S prvim siječnjem 2023. zamijenit ćemo kune za eure i možda tad više nego ikad shvatiti koliko zapravo malo novca imamo.Od rujna će sve cijene biti izražene u kunama i eurima. Ovim dvojnim prikazom cijena Vlada želi obeshrabriti trgovce na zaokruživanje cijena na više od 1. siječnja, kada uvodimo euro.


To brine brojne građane. Međutim, Dnevnik Nove TV te je dvojne cijene iskazao već danas, Jasno se vidi koliko novca – zapravo nemamo.


S prvim siječnjem 2023. zamijenit ćemo kune za eure i možda tad više nego ikad shvatiti koliko zapravo malo novca imamo.


Dvije novčanice i kovanica
Prosječna plaća veća je nego ikad i iznosi 7547 kuna – ili točnije 1001 euro. Dakle, plaća će nam stati u dvije novčanice i jednu kovanicu.


Medijalna plaća koju prima najviše Hrvata je 835 eura. Usporedbe radi, pola tog iznosa potrebno je za najam dvosobnog stana u Zagrebu. Radnička mirovina manja je i od najamnine te iznosi 380 eura.


Kad smo kod stanovanja, tu smo i najčešće sve računali u eurima. Prosječni Hrvat može si kupiti pola kvadrata stana u Zagrebu. Za 50 kvadrata treba raditi više od 9 godina i pritom ne trošiti ni na što drugo.


Računi ubijaju


Računi i sad ubijaju, a psihološki će to biti još gore.


Pun spremnik goriva već je 90 eura, grijanje za kuću od 100 četvornih metara zimi 120 eura, prosječan račun za struju je 40 eura, za vodu 25 do 30 eura.


Cijene hrane već mjesecima lete u nebo. Prije inflacije kućanstvo je trošilo 300 eura mjesečno na hranu sada i do 400 eura – pola medijalne plaće.


Građane muči zaokruživanje cijena.


Sve skuplje i skuplje


“Svaki dan kupujem, vidim da je sve skuplje i skuplje. Evo krastavci 10 kuna”, kaže Jadranka iz Zagreba koja očekuje da će cijena, kada pređemo na eure, biti dva eura, a ne euro i 70.


Zlatko kaže da je zaokruživanje cijena doživio u Njemačkoj.


“Ružno je bilo da mi je plaća bila ista, a cijene su podijelili po drugom kursu”, rekao je Zlatko.


Država to planira zaustaviti obvezom iskazivanja dvostrukih cijena već od rujna. Ubrzo će krenuti i s medijskom kampanjom jer ruku na srce Hrvati nisu financijski najpismeniji narod.


“Nastojali smo predvidjeti, ali…”


Imaju i druge alate.


“Ostavili smo tu mogućnost da se dva tjedna i dalje može plaćati u kunama dakle do 14. siječnja u ponoć i slične svari.


Nastojali smo puno toga predvidjeti, ali da vam ja sad mogu reći, bit će vam to sve ono da nećemo imati niti jednu dodatnu sijedu na glavi niti jednu brigu, bilo bi zaista nekorektno”, kaže ministar financija Zdravko Marić za Dnevnik Nove TV.