EPIDEMIJA U SUSJEDSTVU

Janez Janša zaražen koronavirusom, u Sloveniji je ipak sve manje oboljelih

Hina

foto: REUTERS/Yves Herman

foto: REUTERS/Yves Herman

Janša je na svom Twitteru naveo da je samotestiranjem otkrio da je inficiran novim koronavirusom, da ima "sve klasične simptome", ali za sada u blažem obliku.LJUBLJANA – U Sloveniji se nastavlja trend smirivanja petog vala epidemije Covida-19, a iz ureda premijera Janeza Janše potvrđeno je u srijedu da je kod njega potvrđena infekcija, za sada bez posebnih simptoma.


Janša je na svom Twitteru naveo da je samotestiranjem otkrio da je inficiran novim koronavirusom, da ima “sve klasične simptome”, ali za sada u blažem obliku, te da je test pokazao pozitivan nalaz i kod njegova dva maloljetna sina.


U Sloveniji je u protekla 24 sata, s 1566 PCR i 51.036 brzih antigenskih testova, potvrđeno 5076 zaraza koronavirusom, a preminulo je još 16 oboljelih, objavio je u srijedu nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).
Potvrđeno  je oko 6 tisuća zaraza manje nego dan ranije, a pad novozaraženih je i na tjednoj razini, pa se nastavlja trend smirivanja petog vala epidemije iz kraja proteklog tjedna.


U Sloveniji je  trenutno 173.691 aktivnih zaraza.


U padu su i ostali epidemijski indikatori, pa je sada sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu 9.991, a 14-dnevna incidencija na sto tisuća stanovnika 8.239.


Broj hospitaliziranih neznatno je povećan u odnosu na prethodni dan. U bolnicama je 812 covid pacijenata, od čega njih 146 na intenzivnim odjelima, a s preminulima u zadnja 24 sata broj preminulih od početka epidemije povećao se na 6.028.