NOVA RAZVOJNA STRATEGIJA

Jadran Crikvenica prodaje Club Adriatic i kupuje Grand Hotel View na Braču

Alenka Juričić Bukarica

Još krajem kolovoza iz Jadrana su izvijestili da je izvanredna skupština odobrila upravi da može sklopiti ugovor s tvrtkom Adria Coast Turizam iz Zagreba za kupnju Grand hotela View u Postirima na otoku Braču, do iznosa od 47,1 milijun eura.CRIKVENICA – Jadran Crikvenica danas je potpisao ugovor o ranije najavljenoj kupnji Grand hotel View u Postiri na otoku Braču, ali i sporazumni otkaz ugovora o daljnjem najmu Garden Palace Resorta u Umagu. Isto tako, iz Jadrana su priopćili kako podaju Club Adriatic u Baškom Polju.


– Strategija daljnjeg razvoja naše tvrtke temelji se na nastavku intenzivnih ulaganja u podizanje kvalitete vlastitih smještajnih kapaciteta na svim lokacijama, akvizicijama visokokategoriziranih objekata u atraktivnim destinacijama i preuzimanjem upravljanja perspektivnim hotelima i kampovima duž cijele jadranske obale i na otocima. Cilj je značajno povećanja budućih prihoda, kao i podizanja razine poslovne i financijske učinkovitosti svih dijelova kompanije. Sredstva ostvarena prodajom Cluba Adriatic usmjeravamo u kupnju novoizgrađenog hotela visoke kategorije u Postiri na otoku Braču, izjavio je član Uprave Jadrana Ivan Safundžić i dodao da su aktualni potezi važan iskorak u ostvarivanju zacrtanih poslovnih planova tvrtke. Podsjetio je kako je 2019., godinu dana poslije preuzimanja Jadrana od srane mirovinskih fondova PBZ Croatia osiguranje i Erste plavog, crikvenička tvrtka u predstečajnoj nagodbi kupila Club Adriatic iz Baškog Polja, koji je u to vrijeme bio u velikim financijskim i poslovnim teškoćama. Jadran je podmirio i desetogodišnje dugovanje zaostalih plaća zaposlenicima teško više od 23,8 milijuna kuna. U Jadranu su naveli kako je ukupni trošak u stjecanju udjela u Clubu Adriatic iznosio 19,2 milijuna eura, kao i da se sada prodaje za 22 milijuna eura, a pridoda li se tome i iznos od 5,2 milijuna eura koliko je tvrtka uprihodila prodajom dijela nekorištenog i zemljišta u Baškom Polju godinu dana ranije, Jadran je na prodaji Cluba Adriatic, kažu u crikveničkoj firmi, ostvario zaradu od 8 milijuna eura.


– Naši poslovni planovi u vrijeme preuzimanja Cluba Adriatic bili su usmjereni u izgradnju potpuno novog turističkog kompleksa na tom dijelu Jadrana, a procijenjena vrijednost investicije bila je oko 120 milijuna eura. Međutim, epidemija korone, drastične promjene u svjetskom gospodarstvu s odrazom i na naše domaće perspektive, posebno u turizmu, ogromna poskupljenja troškova gradnje i energenata nagnali su nas na prilagodbu naše razvojne strategije novonastalim okolnostima te traženju održivih poslovnih rješenja. Sredstva ostvarena prodajom Cluba Adriatic odlučili smo usmjeriti u kupnju novoizgrađenog Grand hotela View čije smo upravljanje preuzeli početkom lipnja ove godine, a od sutra je u vlasničkom portfelju naše tvrtke. Tako jednu potencijalnu investiciju s početka njezina preuzimanja, kakva je bila Club Adriatic u Baškom Polju, sada zamjenjujemo gotovim objektom visoke kategorije na sjajnoj lokaciji i u punoj funkciji, a u budućnosti će biti jedna od perjanica u našem vlasništvu, naveo je Safundžić dodajući i kako je Uprava Jadrana sporazumno raskinula i ugovor o daljnjem zakupu kompleksa Garden Palace Resort Bella Natura u Umagu, jer im je, kaže, fokus u budućnosti stavljen na korištenje i upravljanje objektima i kapacitetima koji će tvrtki donositi osjetno veće prihode i značajnije povećanje stope profitabilnostI.