OPORAVAK TRŽIŠTA?

Izvješća o blagim simptomima omikrona podigla cijene nafte prema 72 dolara

Hina

Reuters

Reuters

"Ako se u sljedećim danima - ili tjednima - pokaže da je omikron, iako možda zarazniji, manje agresivan, možemo sa 100 posto sigurnosti reći da su niske razine cijena iz prošlog tjedna bile prava prilika za kupnju u ovom tromjesečju", rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.LONDON – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 72 dolara, potaknute nadom koju su probudila izvješća da nova varijanta koronavirusa izaziva blage simptome, što bi značilo i manju štetu za gospodarstvo.


Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,85 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 71,73 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,92 dolara višoj cijeni, od 68,18 dolara.


Izvješća iz Južnoafričke Republike navode da zaraza omikronom zasada izaziva tek blage simptome, a najviši američki dužnosnik za zarazne bolesti rekao je za televizijsku postaju CNN da se čini da zasada slučajevi nisu jako teški.
“Ako se u sljedećim danima – ili tjednima – pokaže da je omikron, iako možda zarazniji, manje agresivan, možemo sa 100 posto sigurnosti reći da su niske razine cijena iz prošlog tjedna bile prava prilika za kupnju u ovom tromjesečju”, rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.


Stišani strah od omikrona potaknuo je rast europskih dionica dok su sigurnije kategorije imovine, poput obveznica, bilježile pad.


Cijene su u Londonu u ovoj godini porasle 38 posto, poduprte ograničenom opskrbom iz članica Organizacija zemalja izvoznica-nafte (OPEC) i njenih saveznica i oporavkom potražnje, iako su se u listopadu spustile s najviše razine u tri godine, iznad 86 dolara, podsjeća Reuters.


OPEC+ odlučio je prošloga tjedna nastaviti s planiranim povećanjem mjesečne opskrbe za 400 tisuća barela dnevno, unatoč padu cijena zbog zabrinutosti koju je izazvao omikron.


Potporu cijenama pružila je i nedjeljna odluka Saudijske Arabije o podizanju službenih prodajnih cijena azijskim i američkim kupcima u siječnju, za do 80 centi u odnosu na posljednji ovogodišnji mjesec.


Cijene podupiru i sve manji izgledi za skori povratak iranske nafte na tržišta nakon što su u prošlom tjednu prekinuti posredni američko-iranski pregovori o spašavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015.


Odvojeno je OPEC danas na svojim internetskim stranicama objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u petak stajao 71,61 dolar, što znači da mu je cijena porasla 1,58 dolar u odnosu na prethodni dan.