KRVOPROLIĆE

Izraelsko-palestinski sukob prerasta u nekontrolirani rat: Sve je više mrtvih na obje strane

Hina

Reuters

Reuters

Palestinska novinska agencija Wafa u subotu je objavila da je pogođena kuća u izbjegličkom kampu Šati u zapadnoj Gazi, pri čemu je poginulo najmanje sedmero članova iste palestinske obitelji, među kojima je bilo i djece.TEL AVIV – Izraelsko-palestinski sukob nastavlja se bez ikakvih naznaka jenjavanja u subotu, na dan Nakbe, masovnog progona Palestinaca pri osnutku države Izrael 1948., a nade se polažu u posredovanje Egipta, UN-a i Sjedinjenih Država čiji je predstavnik doputovao u Izrael.


Palestinci obilježavaju Dan Nakbe, odnosno Dan velike katastrofe, koji simbolizira stradanja, progone i masovno raseljavanje stotina tisuća Palestinaca od 1948. kada je na današnji dan proglašena neovisnost Izraela na okupiranom teritoriju Palestine.


Izraelska vojska izvijestila je da rakete palestinskih militanata i dalje padaju na izraelske gradove te da su se u gradu Beershebi na jugu Izraela i u pograničnim područjima blizu Gaze oglasile sirene.


Reuters
I izraelska vojska nastavlja napadati ciljeve na palestinskom teritoriju. Zračne su snage gađale nekoliko raketnih bacača i dvije borbene jedinice koje pripadaju pokretu Hamas, stoji u priopćenju.


Palestinska novinska agencija Wafa u subotu je objavila da je pogođena kuća u izbjegličkom kampu Šati u zapadnoj Gazi, pri čemu je poginulo najmanje sedmero članova iste palestinske obitelji, među kojima je bilo i djece.


Wafa prenosi da ima stradalih civila i u Beit Lahiju na sjeveru Gaze i na drugim područjima, a glasnogovornica izraelske vojske rekla je da se izvještaji provjeravaju.


Policija je izvijestila da su kuću u Beershebi pogodili dijelovi rakete, od čega je nastala materijalna šteta, no nema ozlijeđenih. Više su puta raketirani i izraelski priobalni gradovi Ashkelon i Ashdod.


Izraelska vojska priopćila je da je u u zadnjih nekoliko dana od palestinskog raketiranja poginulo osam ljudi, od kojih je jedan vojnik, a među žrtvama ima žena i djece.


Palestinski aktivisti od ponedjeljka kontinuirano raketiraju izraelske ciljeve. Po podacima izraelske vojske, koja je na napade odgovorila zračnim udarima i topničkim granatiranjem, dosad je prema Izraelu ispaljeno više od 2300 raketa.


Istodobno, ministarstvo zdravstva u Gazi izvještava da je od ponedjeljka, otkad su sukobi eskalirali, ubijeno 140 Palestinaca, a ranjeno ih je oko 1000.


Reuters


U petak je u Tel Aviv doputovao visoki američki diplomat da bi se ondje sastao s izraelskim i palestinskim dužnosnicima, dok Washington nastoji što hitnije utjecati na smanjenje intenziteta sukoba i nasilja, najžešćeg u regiji od 2014. godine.


U regiji su pojačani i građanski nemiri između židovskog i arapskog stanovništva koje živi u Izraelu, a bilo je prosvjeda i nereda. U gradu Lodu, jugoistočno od Tel Aviva, u petak su, unatoč policijskom satu izbili sukobi.


Izraelski Arapi posljednjih su dana žrtve napada židova koji žive u Izraelu. U Jaffi, većinskoj arapskoj četvrti Tel Aviva, na dom jedne arapske obitelji bačen je molotovljev koktel, a vjeruje se da iza napada stoje židovski počinitelji. U napadu je teže ozlijeđeno dvanaestogodišnje dijete.


U petak navečer neredi su zabilježeni i u Istočnom Jeruzalemu, na Zapadnoj obali i u ostalim dijelovima sjevernog Izraela u kojima živi većinsko arapsko stanovništvo. Od početka nereda uhićeni su deseci osumnjičenih za napade i incidente.


Izrael je započeo ofenzivu na Pojas Gaze nakon što je Hamas ispalio rakete na Jeruzalem i Tel Aviv u znak odmazde zbog sukoba izraelske policije s Palestincima u blizini džamije al-Aksa u istočnom Jeruzalemu tijekom Ramazana.


To je eskaliralo uoči sudskog ročišta, trenutno odgođenog, koje bi moglo dovesti do deložacije palestinskih obitelji iz domova u istočnom Jeruzalemu koje potražuju židovski doseljenici.


Generalni povjerenik UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA) Philippe Lazzarini rekao je tijekom posjeta Madridu da je krvoproliće u Palestini isprovocirao Izrael izbacivanjem palestinskih obitelji iz istočnog Jeruzalema i zabranom ulaska u džamiju vjernicima tijekom blagdana Ramazana.


Virtualnu sjednicu o najnovijem palestinsko-izraelskom sukobu Vijeće sigurnosti UN-a treba održati u nedjelju.


Uoči sjednice UN-ova Vijeća sigurnosti koja će se održati u nedjelju, u regiju je doputovao izaslanik Bidenove administracije Hady Amr, zamjenik tajnika za izraelske i palestinske poslove kako bi, prema priopćenju američkoga veleposlanstva, “naglasio potrebu za postizanjem održivoga mira”.


Egipat od petka u ponoć pritišće obje strane da prekinu vatru, rekla su dva izvora iz egipatskih sigurnosnih snaga, pri čemu Egipat pregovara s Hamasom, a ostali, uključujući i Sjedinjene Države, pokušavaju postići sporazum s Izraelom.