TRAŽE DOZVOLU

Iz Moderne tvrde da je njihovo cjepivo sigurno i za djecu: Trenutno se u nekim zemljama ne daje ni odraslima

Hina

Reuters

ReutersZAGREB – Moderna je objavila u ponedjeljak da je njezino cjepivo protiv covida-19 izazvalo snažan imunološki odgovor i da ga općenito dobro podnose djeca u dobi od šest do 11 godina, a tvrtka uskoro planira dostaviti te podatke regulatorima.


Moderna je objavila da je njezino cjepivo od dvije doze generiralo antitijela koja neutraliziraju virus kod djece, a sigurnost je usporediva s ranijim kliničkim ispitivanjima adolescenata i odraslih.


Panel savjetnika FDA-e u utorak će glasati o odobrenju suparničkog cjepiva Pfizera/BioNTecha za uporabu kod djece od pet do 11 godina.
Cjepivo Moderne odobreno je za odrasle iznad 18 godina, a nedavno je dobilo odobrenje i za treću dozu u nekim slučajevima.


Međutim, američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) još nije odobrila cjepivo za upotrebu kod adolescenata u dobi od 12 do 17 godina. Švedska je pauzirala korištenje cjepiva Moderne među mlađim dobnim skupinama nakon izvješća o slučajevima upale srčanog mišića kod mladih odraslih osoba.


Moderna je navela da je većina nuspojava u ispitivanju, koje je imalo 4753 sudionika, bila blage ili umjerene težine, a najčešće su to bili umor, glavobolja, temperatura i bol na mjestu ubrizgavanja doze cjepiva.


Doze cjepiva korištene u ispitivanju sadrže 50 mikrograma, što je polovica od korištene doze u prvim serijama cjepiva za odrasle. Doza od 50 mikrograma također je odobrena za uporabu kao ‘booster’ doza.