Pandemija

Ivan Đikić: Nema opuštanja, znanstvenici predviđaju drugi val. Najslabija karika su političari

Portal Novi list

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ako se nastavi situacija, nadajmo se da će se stožer pokušati izdvojiti iz političkih interesa... Političari nikoga ne slušaju, vidite i kako se ponaša političar vodeće zemlje u svijetu, rekao je Ivan ĐikićDirektor Instituta za biokemiju (IBC2) u Frankfurtu Ivan Đikić izvijestio je u utorak da je tim znanstvenika uspio pratiti kako se ljudske stanice mijenjaju nakon infekcije s koronavirusom te su otkrili spojeve koji su usporili ili zaustavili razmnožavanje virusa.


“To je veliki uspjeh našeg znanstvenog Instituta, posebno kolege Muencha, ali i kulture suradnje virologa i biokemičara. Kad smo shvatili što virus radi ljudskim stanicama, došli smo do dvije terapijske mogućnosti koje su trenutačno u kliničkim postupcima.


To pokazuje bogatstvo znanosti, od bazične do kliničke”, rekao je Đikić za Dnevnik N1.


Važno je da nađemo pravilan lijek
Znanstvenik ističe kako su poznavanjem informacija o virusima sve bolji u stvaranju novih lijekova, objasnivši kako ni za virus HIV-a i hepatitisa C nema cjepiva, ali postoje uspješni lijekovi.


“To je i cilj kod koronavirusa. Ako ne dobijemo cjepivo na vrijeme, da ćemo preko istraživanja dovesti do stvaranje kombinatornih lijekova koji ciljano djeluju na ovaj virus… Za HIV nam je trebalo 20 godina da pobjedimo bolest…


Važno je da nađemo pravilan lijek za koronavirus”, kazao je, objasnivši da brzina nije toliko važna kao pronalazak lijeka, osobito u slučaju ako se pojavi koronavirus 3 ili 4 za pet ili deset godina.


Diljem svijeta popuštaju se mjere.


Moramo biti oprezni


“Pandemija je još uvijek ozbiljna globalna kriza, ne smijemo se opuštati. Trebamo pokrenuti gospodarstvo, obrazovanje, ali na pametan način… i onda ćemo spriječiti nepredviđeni i nekontrolirani drugi val.


Većina znanstvenika predviđa drugi val. Moramo kao svijet biti i dalje oprezni.”


Mjere se popuštaju i u Hrvatskoj, a za Stožer kaže kako je dobro da se više ne pojavljuju svaki dan.


“Dobro je da građani imaju osjećaj sigurnosti, da su dobro informirani i znaju kako se ponašati”, rekao je i dodao da je važno unaprijediti sustave testiranja te da se ono radi preko državnih institucija.


Ako dođe do drugog vala, Đikić istiće da se “trebamo bolje pripremiti kao sustav i osigurati bolje testiranje, ne samo genetsko nego i serološko”.


Koga oni slušaju? Nikoga


Najslabija karika diljem svijeta bili su političari, kaže.


“Koga političari slušaju, i u Hrvatskoj i u drugim zemljama”, pita se Đikić.


“Kada vidite danas na svijetu, od Amerike, preko Europe pa i u Hrvatskoj, najslabija karika diljem svijeta bili su političari. I u Hrvatskoj je došlo do upliva politike u struku.


Ako se nastavi situacija, nadajmo se da će se stožer pokušati izdvojiti iz političkih interesa… Političari nikoga ne slušaju, vidite i kako se ponaša političar vodeće zemlje u svijetu”, zaključuje Ivan Đikić za Dnevnik N1.