EPIDEMIJA U SUSJEDSTVU

Italija cijepila 60 posto građana: Porast zaraza vezuju uz nogometne utakmice

Hina

Reuters

Reuters

Ukupno je 32,4 milijuna građana Italije primilo obje doze cjepiva, izvijestio je u nedjelju posebni povjerenik za pandemiju koronavirusa u toj zemlji, Francesco Figliuolo.RIM – Italija je uspjela do sada s obje doze cjepiva cijepiti 60 posto svojih građana starijih od 12 godina, a do kraja rujna planira postići procijepljenost od 80 posto, čime bi se postigao imunitet krda, izvijestile su tamošnje službe u nedjelju.


Ukupno je 32,4 milijuna građana Italije primilo obje doze cjepiva, izvijestio je u nedjelju posebni povjerenik za pandemiju koronavirusa u toj zemlji, Francesco Figliuolo.


Do kraja rujna Italija namjerava potpuno cijepiti 80 posto svojih građana čime bi se, kako navodi Figliuolo, postigao imunitet krda.
Istovremeno, tijekom vikenda tisuće su talijanskih građana ponovno prosvjedovale protiv protupandemijskih mjera koje bi trebale stupiti na snagu uskoro zbog sve većeg broja slučajeva zaraze.


Prema predstojećim mjerama, od 6. kolovoza svi oni koji žele ući u, primjerice, restorane ili muzeje morat će predočiti potvrdu o barem jednoj primljenoj dozi cjepiva, ili pak dokaz da su preboljeli covid odnosno da su negativni na testu.


Desničari u talijanskom parlamentu žestoko su se suprotstavili ovim mjerama, a stručnjaci pozivaju stanovništvo na pridržavanje svih higijenskih mjera kao i na cijepljenje.


Najavljena je i mogućnost uvođenja obaveznog cijepljenja učitelja, što je također izazvalo burne reakcije. O tome će, kako izvještavaju tamošnji mediji, vlada odlučiti tijekom idućeg tjedna. Prema podacima talijanskog ministarstva zdravstva, još uvijek nije cijepljeno oko 15 posto učitelja.


Sedmodnevna incidencija zaraze u Italiji nedavno je porasla na 58 slučajeva na sto tisuća stanovnika. Javnozdravstvene službe priopćile su u petak da je od kraja lipnja zabilježeno više slučajeva zaraze kod muškaraca, u dobi od 10 do 39 godina, nego kod žena, što može biti povezano s nogometnim utakmicama. Stoga još uvijek traju rasprave o tome kako bi odluka da se na utakmicama u sklopu Eura 2020 dozvole gledatelji mogla utjecati na daljnji rast slučajeva zaraze.