NOVE ZNANSTVENE STUDIJE

Tijelo pamti: Imunitet na koronavirus morao bi trajati najmanje godinu dana, a možda i doživotno

P. N.

Foto iStock

Foto iStock

Obje studije analizirale su osobe koje su ranije ove godine bile izložene koronavirusu. Stanice koje zadržavaju sjećanje na virus opstaju u koštanoj srži i mogu aktivirati antitijela kad god je to potrebno, navodi jedna od studija koja je objavljena u časopisu Nature.Dvije nove studije pokazuju da bi imunitet na koronavirus mogao trajati najmanje godinu dana, a možda i doživotno. Studije su pokazale da se imunitet s vremenom pojačava, osobito nakon cijepljenja, javlja Televizija N1.


Većina osoba koje su preboljele covid-19 i koje su se kasnije cijepile neće trebati dodatnu dozu cjepiva, sugeriraju studije. Osobe koje su se cijepile protiv covida-19, a nikad se nisu zarazile vjerojatno će trebati dodatnu dozu. Isto vrijedi i za osobe koje su bile zaražene koronavirusom, a nisu razvile dovoljno snažan imunološki odgovor.


Obje studije analizirale su osobe koje su ranije ove godine bile izložene koronavirusu. Stanice koje zadržavaju sjećanje na virus opstaju u koštanoj srži i mogu aktivirati antitijela kad god je to potrebno, navodi jedna od studija koja je objavljena u časopisu Nature.
Druga studija, objavljena na BioRxiv, otkrila je da takozvane memorijske B stanice nastavljaju sazrijevati i jačati najmanje 12 mjeseci nakon početne infekcije.


“Članci su u skladu s rastućom literaturom koja sugerira da se čini da je imunitet izazvan infekcijom i cijepljenjem protiv SARS-CoV-2 dugotrajan”, kazao je imunolog Scott Hensley.


Dodatna doza


Rezultati ovih studija ublažavaju strahove da je imunitet prolazan, kao što je to u slučaju gripe. Hensley navodi da se virusi koji uzrokuju gripu i prehladu s vremenom mijenjaju te da je to razlog zašto tim virusima možemo više puta tijekom života zaraziti.


Memorijske B stanice proizvedene kao odgovor na infekciju SARS-CoV-2 i pojačane cijepljenjem toliko su snažne da sprečavaju čak i varijante virusa, negirajući potrebu za dodatnom pojačanom dozom cjepiva, objasnio je imunolog Michel Nussenzweig.


“Osobe koje su bile zaražene i koje su se cijepile imaju izvrstan imunološki odgovor jer se antitijela nastavljaju razvijati. Očekujem da će antitijela kod njih trajati dugo”, naveo je Nussenzweig.


Rezultat se možda neće odnositi samo na zaštitu koja potječe od cjepiva, jer će imunološka memorija nakon cijepljenja vjerojatno biti drugačije organizirana u usporedbi s onom nakon prirodne infekcije. To znači da bi osobe koje nisu oboljele od covida, a cijepljene su ipak mogle trebati i dodatnu pojačanu dozu cjepiva, pojasnio je Nussenzweig. Dodao je i da će se uskoro znati više i o tome.


Stručnjaci se slažu da će imunitet biti drugačiji kod osoba koje nikad nisu imale covid-19, piše The New York Times. Borba sa živim virusom drugačija je od imunološkog odgovora koji se gradi nakon cijepljenja. Uz to, kod osoba koje su preboljele covid imunološki odgovor imao je vremena da sazre kroz šest do 12 mjeseci prije nego su primile cjepivo.