NAJVEĆI PROBLEM SEZONE

Hrvatskom turizmu trenutno nedostaje 5.000 radnika: Isto toliko stranih radnika predugo čeka radne dozvole

P. N.

Foto Arhiv NL

Foto Arhiv NL

Procedura dobivanja radne dozvole nekad traje i do mjesec dana, a potrebe sektora mjere se sad već u satima. U proceduri, doznajemo u MUP-u, trenutno je skoro 5000 zahtjeva za radne dozvole, dakle toliko radnih mjesta je prazno i hitno čeka radnike.Turističke kompanije suočavaju se ovih dana s golemim problemom nedostatka radnika, zbog čega je čak upitno otvaranje nekih objekata, prije svega hotela. Svakoj velikoj turističkoj kompaniji trenutačno nedostaje po nekoliko stotina radnika, neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik.


Kako na domaćem tržištu nema ljudi, jer je dobar dio sezonaca zbog korone prebjegao u druge sektore, odnosno snašao se s poslom u neizvjesnosti otvaranja turističkih objekata, sve nade polažu se u stranu radnu snagu, a to su prije svega radnici iz zemalja izvan Europske unije, odnosno iz Bosne i Hercegovine i Srbije.


Tu pak nastaje novi problem, jer procedura dobivanja radne dozvole nekad traje i do mjesec dana, a potrebe sektora mjere se sad već u satima. U proceduri, doznajemo u MUP-u, trenutno je skoro 5000 zahtjeva za radne dozvole, dakle toliko radnih mjesta je prazno i hitno čeka radnike.
“Dogodila se situacija za koju se ne može nikoga kriviti, poslodavci donedavno nisu mogli znati koliko će kadra trebati, kakva će biti situacija s pandemijom i mjerama, a radnici su se morali snaći. Procedure koje u normalnim godinama traju nekoliko mjeseci sada moramo rješavati puno brže.


Nedostatak radnika trenutno je najveći izazov sektora, i trudimo se zajedno s institucijama doći do najboljih rješenja kako bi se ubrzale procedure, odnosno olabavili svi instrumenti zapošljavanja stranih radnika, kako bi se otvorili svi objekti za koje imamo potražnju”, kaže Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.


U idealnim uvjetima, procedura od zaprimanja zahtjeva do dobivanja radne dozvole trebala bi ovih dana trajati maksimalno sedam dana. No, iako je za turizam ukinuta obveza testa tržišta rada, sustav nije pripremljen ni ekipiran da u tako kratkom roku obavlja svu propisanu administraciju.


Iz MUP-a doznajemo da je do 21. lipnja MUP izdao 7003 dozvola za boravak i rad za djelatnost turizam i ugostiteljstvo. Od toga je izdano 1232 dozvola za novo zapošljavanje, 980 za produljenje te 4791 za sezonsko zapošljavanje.


Istodobno, do 21. lipnja 2021. godine podneseno je 11.740 zahtjeva za dozvole za boravak i rad za djelatnosti turizam i ugostiteljstvo, što obuhvaća i zahtjeve za novo zapošljavanje, produljenje te sezonsko zapošljavanje.


Drugim riječima, u proceduri je još gotovo 5000 zahtjeva poslodavaca. Za usporedbu, u 2019. godini u turizmu je bilo zaposleno 20.000 stranih radnika, a proces zapošljavanja kretao je najkasnije u veljači.


“U stalnom smo kontaktu s predstavnicima udruga koji zastupaju interese poslodavaca, kako bi se detektirali mogući izazovi s kojima se suočavaju poslodavci, kao i pronašli moguća rješenja tih izazova u okviru zakonskih mogućnosti.


Ministarstvo poduzima mjere kako bi se zahtjevi riješili u što kraćim rokovima, a s obzirom na povećani broj zahtjeva za zapošljavanje državljana trećih zemalja, osobito u djelatnosti turizma i ugostiteljstva.


Osim aktivnosti koje poduzima Ministarstvo, kao i HZZ, preduvjet za što brže rješavanja zahtjeva je i na strani poslodavca. Jer zahtjevi koji nisu predani s potpunom dokumentacijom zahtijevaju dodatno vrijeme službenika, što u konačnici utječe i na razdoblje rješavanja zahtjeva koji su podneseni s potpunom dokumentacijom”, ističu u Ministarstvu.