VIŠE JE MANJE...

Hrvatski paradoks. Inflacija u svibnju pala za 3,3 posto, cijene su svejedno porasle

Hina

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, porasle su u svibnju, u odnosu na isti lanjski mjesec, u prosjeku za 3,3 postoZAGREB – Stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena potrošačkim cijenama, skliznula je u svibnju na 3,3 posto, s 3,7 posto mjesec dana prije, pokazuje prva procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljena u petak.


Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, porasle su u svibnju, u odnosu na isti lanjski mjesec, u prosjeku za 3,3 posto, dok su u odnosu na travanj u prosjeku više za 0,1 posto.


Nakon višemjesečnog postupnog pada, u ožujku ove godine inflacija je stagnirala na 4,1 posto na godišnjoj razini. No, od travnja, kada je pala na 3,7 posto, inflacija je ponovno u silaznoj putanji.
Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, cijene usluga porasle su u svibnju na godišnjoj razini za 6,1 posto, a hrane, pića i duhana za 3,2 posto. Cijene energije porasle su, pak, za 1,9, a industrijskih neprehrambenih proizvoda za 1,5 posto.


Na mjesečnoj su razini cijene usluga u svibnju porasle za 0,5 posto, dok su industrijski neprehrambeni proizvodi te hrana piće i duhan poskupili za 0,2 posto. Cijene energije pale su, pak, za 1,2 posto.


Konačni podaci o indeksu potrošačkih cijena u svibnju, prema klasifikaciji ECOICOP, bit će objavljeni 17. lipnja.


Inflacija prema HICP-u skliznula na 4,3 posto


Prema harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena (HICP), koji je u petak objavio Eurostat, procijenjena godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj u svibnju je skliznula na 4,3 posto, sa 4,7 posto mjesec dana prije.


To je druga najviša stopa inflacije u eurozoni nakon Belgije u kojoj je iznosila 4,9 posto.


Prosječna godišnja stopa inflacije u eurozoni u svibnju je porasla na 2,6 posto, s 2,4 posto mjesec dana prije.