Još pola godine

Zoran Milanović: Naš posao u Afganistanu je gotov. Danas tamo ide vjerojatno zadnji kontingent HV-a

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

"Nisam htio rušiti sustav koji se gradio 16 godina i samo dva tjedna nakon stupanja na dužnost nepotpisati odluku o slanju još jednog kontigenta u Afganistan", objasnio je u petak Milanović novinarima nakon sudjelovanja na globalnom događanju "Ring the Bell for Gender Equality!" Zagrebačke burze.ZAGREB – Hrvatski posao u Afganistanu je gotov i danas ondje odlazi vjerojatno zadnji kontingent Hrvatske vojske, rekao je u petak predsjednik države Zoran Milanović.


Hrvatska vojska u mirovnim misijama u Afganistanu sudjeluje od 2003. godine. Danas se iz vojarne na Plesu ispraća 12. hrvatski kontingent (HRVCON) u misiju potpore miru Resolute Support. Odluku o tome potpisao je novi hrvatski predsjednik.


“Nisam htio rušiti sustav koji se gradio 16 godina i samo dva tjedna nakon stupanja na dužnost nepotpisati odluku o slanju još jednog kontigenta u Afganistan”, objasnio je u petak Milanović novinarima nakon sudjelovanja na globalnom događanju “Ring the Bell for Gender Equality!” Zagrebačke burze.
“Ali nakon toga, naročito u svjetlu ugovora SAD-a i talibana, naš posao je tamo gotov. Naročito zbog toga jer je SAD te ugovore potpisao u vlastito ime, afganistanska vlada u tome nije sudjelovala, a mi još manje”, kazao je Milanović.


“Prema tome, bit će tamo sljedećih pola godine i mislim da je to vrlo korektno”, dodao je.


Odluku o tome da HV napusti Afganistan mora donijeti hrvatska politika, naglasio je predsjednik.


“Ne vojska, ne naši saveznici, ne NATO i ne SAD u naše ime, bez našeg znanja, u pregovorima za koje nismo znali niti da se odvijaju”.


“To je pravo Sjedinjenih Dražava, a mi smo u 16 godina dali svoj obol toj misiji. Naša vojska je potrebna ovdje”, zaključio je Milanović.