DIREKTOR JU NP BRIJUNI

Zoran Čalić: Državni vrh Oluju je pratio s Brijuna

Edi Prodan

Predsjednik je bio na Brijunima kao i njegovi najbliži suradnici zaduženi za VRO Oluja. Osjećala se određena napetost, ali i odlučnost, kaže ČalićVratimo li se u ljeto 1995. godine, mnoge se značajne predradnje Oluje odvijaju na Brijunima.


Privatno otočje za Austro-Ugarske, luksuzno ljetovalište kad su ga preuzeli Talijani, pa rezidencijalno područje jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita od 1945. sve do 1982. godine kad Brijuni postaju nacionalnim parkom.


Direktor JP NP Brijuni odlukom tadašnjeg premjera Hrvoja Šarinića postao je Zoran Čalić.
Puležan podrijetlom iz Marčane tu je odluku primio u veljači 1993. godine, dvije godine prije nego se počela raspetljavati priča o okončanju rata u Hrvatskoj. S obzirom da je prvi hrvatski predsjednik itekako držao do rezdencijalnosti Brijuna, te ih često koristio, i sam Zoran Čalić postao je svjedokom jednog dijela, istina ne u direktnom smislu, organizacije VRO Oluja. Iznimno obrazovan, Čalić je prije dolaska na čelo JU NP Brijuni 1982. godine završio Ekonomski fakultet u Rijeci potom i MBA specijalizaciju na Cleveland State University, Ohio, USA 1989. godine.


– Nakon fakulteta zaposlio sam se u financijskom sektoru Uljanika 1984. godine, a bio sam i direktor Uljanik – Poduzeća za promet i posredovanje vrijednosnim papirima i novcem 1991. godine. Godinu dana kasnije voditelj sam ureda Agencije RH za restrukturiranje i razvoj u Istarskoj županiji te nakon toga direktor JP NP Brijuni 1993., odnosno ravnatelj JU NP Brijuni nakon statusnog prelaska iz javnog poduzeća u javnu ustanovu.


S obzirom na funkciju, jeste li bilo na koji način bili u tom smislu brifirani od strane hrvatske Vlade. Jeste li se susretali s istaknutim predstavnicima tadašnje hrvatske Vlade te sa samom predsjednikom Tuđmanom?


– Veliki broj ministarstava nadležno je za NP Brijuni tako da je bio i popriličan broj susreta s predstavnicima tadašnje Vlade i premijera. S predsjednikom Tuđmanom susretao sam se u okvirima protokolarnih obveza, ali i za neformalnih druženja na Brijunima.


Kakvo je ozračje vladalo u srpnju 1995. kad se znalo da Oluja kreće. Tadašnji su gosti Brijuna bili i Sulejman Demirel, predsjednik Turske kao i američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraiht?


– Gosti rezidencijalnih objekata nisu dolazili u kontakt s gostima hotela i vila tako da ovi nisu ni bili svjesni važnosti događanja.


Kao ste doživjeli sam početak Oluje? Predsjednik Tuđman je tada bio na Brijunima?


– Tako je, Predsjednik je bio na Brijunima kao i njegovi najbliži suradnici zaduženi za VRO Oluja. Osjećala se određena napetost, ali i odlučnost.


Dužnosti prve osobe JU NP Brijuni vrlo brzo nakon dolaska na čelo Vlade razrješuje vas lvica Račan. Bilo je to u srpnju 2000. godine. Koji je bio razlog?


– Na javnom natječaju izabrali su njima prihvatljivog kandidata. Ja sam se pridružio supruzi u poduzetničkoj i obiteljskoj tvrtci Navela u kojoj radim i danas i koja ove godine obilježava 30 godina poslovanja.