HNB pojašnjava

Znate li razliku između dopuštenog i prešutnog prekoračenja? Zapravo je i nema, osim što je dopušteno oko 30 posto skuplje

Aneli Dragojević Mijatović

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Dosad je u zakonu predviđena obaveza banke da u slučaju smanjenja ili ukidanja dopuštenog prekoračenja mora potrošaču omogućiti otplatu u 12 mjesečnih obroka. Za prešutno prekoračenje ne postoji ovakva obavezaHNB nije pokrenuo inicijativu za ukidanje postojećih prešutnih prekoračenja, već za sniženje njihove cijene, poručili su iz HNB-a, odgovarajući na naš upit, ali prije svega reagirajući na tekst koji je dan ranije objavljen u nekim medijima.


– Ispitivanjem praksi banaka vezano za prešutna prekoračenja, utvrđeno je da je cijena prešutnih prekoračenja prosječno 30 posto viša od cijene dopuštenih prekoračenja, a da pritom nije utvrđena bilo kakva druga razlika između tih dvaju oblika prekoračenja, posebno ne ona koja bi bila u korist potrošača.


Stoga smatramo da nema opravdanja niti za višu cijenu. Prešutna prekoračenja odobrena su za gotovo 1,8 milijuna potrošača, a koristi ih oko 840 tisuća pa sniženje cijene koje se predlaže donosi povoljnije uvjete kreditiranja velikom broju građana. Pri tome svaka banka, sukladno svojoj poslovnoj politici, odlučuje o uvjetima pod kojima odobrava, ukida, povećava ili smanjuje prekoračenje.
Dosad je u zakonu predviđena obaveza banke da u slučaju smanjenja ili ukidanja dopuštenog prekoračenja mora potrošaču omogućiti otplatu u 12 mjesečnih obroka. Za prešutno prekoračenje ne postoji ovakva obaveza, već se ono može ukinuti i tražiti da se cijeli iznos vrati odjednom. Stoga je HNB najavio prijedlog izmjene zakona kojim bi se i korisnicima prešutnih prekoračenja zajamčila postupna otplata.


Međutim, to ni u kom slučaju nije poziv za ukidanje prešutnih prekoračenja, pojašnjavaju u HNB-u.


Kažu da su bankama preporučili da do donošenja zakona na prešutna prekoračenja primjene ograničenje EKS-a te da kod ukidanja ili smanjenja iznosa prešutnog prekoračenja klijentima omoguće obročnu otplatu kao što je propisano za dopuštena.


Maksimalni iznos prešutnog prekoračenja od 1.500 kuna odnosi se na one tekuće račune koje će građani tek otvoriti. Prešutna prekoračenja postala su dominantna prvenstveno zbog nedorečenih zakonskih odredbi. Inicijativa HNB-a usmjerena je na preciznije definiranje uvjeta prešutnih i dopuštenih prekoračenja.


Dopušteno prekoračenje je oblik ugovora o kreditu, a prešutno prekoračenje svojevrsni osigurač za hitne potrebe – manjih iznosa, bez ograničenja cijene, bez detaljnog informiranja i ugovaranja, tumače u HNB-u.