Pokretač inicijative upozorava

Zmajlović: SDP predlaže zabranu plastičnih vrećica, a Vlada odbija s neuvjerljivim argumentima

P. N.

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Vrlo pojednostavljeno, predlažemo zabranu korištenja plastičnih vrećica i jednokratnih plastičnih proizvoda i još uvodimo rok od 6 mjeseci za prilagodbu. Vlada nam nije prihvatila prijedlog uz vrlo neuvjerljive argumente, a nije niti komentirala sam sadržaj jer je svjesna da se ovakve izmjene moraju donijeti“, objasnio je Mihael ZmajlovićZAGREB “Apsurdno je da Vlada predlaže Saboru da ne prihvati izmjene Zakona kojima se zabranjuje korištenje plastičnih vrećica s argumentom da ona priprema izmjene Zakona. Radi se o usklađivanju s Direktivom o smanjenju utjecaja određenih plastičnih otpada u okoliš, a ne o važnom svjetonazorskom pitanju”, smatra Mihael Zmajlović, predsjednik Odbora za zaštitu okoliša i energetiku.


Na dnevnom redu saborske sjednice danas je SDP-ov prijedlog izmjena Zakona o održivom gospodarenju otpadom, kojim se propisuje opća zabrana korištenja plastičnih vrećica i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.


Premda je SDP ovaj prijedlog uputio u proceduru još u rujnu prošle godine, a Vlada RH se očitovala u listopadu, izmjene su uvrštene u raspravu tek nakon što su je 31 zastupnik prošlog petka ponovo potpisao zahtjev da se o ovom prijedlogu raspravlja. Čak je i Vlada predložila Saboru da ne podrži ovaj prijedlog.
„Radi se o izmjenama koje su vezane uz djelomično usklađivanje s europskom politikom kružnog gospodarstva i Europskom strategijom za plastiku, iz siječnja 2018. godine. Mi smo ovim izmjenama predložili djelomično usklađivanje s Direktivom o smanjenju utjecaja određenih plastičnih predmeta na okoliš jer smo htjeli unijeti minimalne, ali nužne promjene u sustav gospodarenja otpadom koji ne funkcionira, a ne čekati zadnji rok za usklađenje koji je dvije godine. Vrlo pojednostavljeno, predlažemo zabranu korištenja plastičnih vrećica i jednokratnih plastičnih proizvoda i još uvodimo rok od 6 mjeseci za prilagodbu. Vlada nam nije prihvatila prijedlog uz vrlo neuvjerljive argumente, a nije niti komentirala sam sadržaj jer je svjesna da se ovakve izmjene moraju donijeti“, objasnio je Mihael Zmajlović, koji je i pokrenuo ovu inicijativu.


U mišljenju Vlade navodi se da Ministarstvo radi na izmjenama Zakona i podzakonskih akata te analizi postojećih mjera smanjenja korištenja plastike kao što su naplata plastičnih vrećica i naknada za plastičnu ambalažu. Tvrde kako će rezultati analize biti korišteni u svrhu predlaganja mjera za izmjene Zakona o održivom gospodarenju otpadom koji planiraju u drugom kvartalu ove godine.SDP je u svojem prijedlogu izmjena upravo i problematizirao činjenicu da postojeće mjere ne ostvaruju cilj smanjenja korištenja plastičnih vrećica i jednokratne plastike te da je potrebno propisati zabranu, uz određene iznimke koje i sama europska legislativa dopušta. Paralelno, sumnjaju da će Ministarstvo u ovoj godini predložiti izmjene Zakona jer da stvarno rade na izmjenama Zakona, kako su u Ministarstvu rekli lani kad je SDP predložio izmjene, plastične vrećice su već mogle biti zabranjene.

„Vlada je u 2019. godini dvaput mijenjala Zakon o održivom gospodarenju otpadom, nijednom na ovu temu, a sad u izbornoj godini planira odraditi analizu postojećih mjera, procjenu učinka propisa, javna savjetovanja i donijeti Zakon. Nama se to čini nemoguće, pogotovo jer smo u izbornoj godini. Zato su nam i argumenti Vlade u kojem odbijaju naš prijedlog prilično neuvjerljivi. Ovakvom odlukom Vlada propušta pozicionirati Hrvatsku uz bok odlučnih i ambicioznih država članica koje su već zabranile uporabu plastičnih vrećica“, zaključio je Zmajlović.