Zastupnik Domovinskog pokreta

Zlatko Hasanbegović: “Milanović mi je blizak, na neke stvari koje govori osobno polažem autorstvo”

P. N.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

"Uvodio je neke pojmove - parapolitički, internetska septička jama, i slične koje prate hrvatski politički život. Na neki način osobno polažem autorstvo", rekao je Hasanbegović

Zastupnik Domovinskog pokreta Zlatko Hasanbegović govorio je danas o nizu tema, između ostalog i o beskrajnom sukobu premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića.
“Problem hrvatske politike nije radikalizacija, nego trivijalizacija, banalizacija i u mnoštvu slučajeva nedostatak kućnog odgoja.


Nije mi jasna pozadina polemike, ali jasno mi je da dosega nema. Ukazuje na infantilizaciju, trivijalizaciju i banalizaciju diskursa hrvatske političke elite. Na to gledam kao da vrstu osobne zadovoljštine, ne ulazeći u motive izričaja predsjednika Republike.


Iz meni nepoznatih razloga on je iznosio stanovite interpretacije, uvodio neke pojmove – parapolitički, internetska septička jama, i slične koje prate hrvatski politički život. Na neki način osobno polažem autorstvo.
Prezirem licemjerje. Samo u Hrvatskoj je moguća montipajtonovska situacija, da jedan akter proziva drugog da je izdanak crvene buržoazije, a proziva ga onaj koji je izdanak istog socijalno-političkog miljea. Milanović nastupa na način koji mi je blizak – da treba imati jasan stav i da se ne treba nikome svidjeti…


Sa žaljenjem mogu konstatirati da imamo prvorazredno licemjerje i banalizaciju javne rasprave”, zaključio je Zlatko Hasanbegović, javlja N1.


Ne treba nam psihoza oko korone


Na pitanje zabrinjava li ga situacija u zemlji vezana za koronavirus, Hasanbegović kaže:


“Protivnik sam moralne panike i stvaranja psihoza. Moramo pristupiti racionalno i konstatirati elementarne činjenice. Korona nije karijes, jer se karijes može liječiti, ali nema potrebe stvarati psihozu i ozračje kuge i kolere i situacije da mrtvi ljudi leže po cestama, jer nije tako.


U pozadini medijske psihoze imamo problem koji se zove elementi kolapsa zdravstvenog sustava. On, prema navodima liječnika, počinje kolabirati. Imamo situaciju u kojoj kapaciteti još nisu popunjeni, ali se tvrdi da nema dovoljno hrane, kisika, da pacijentima nema tko promijeniti pidžamu, a ne vidim uzročno posljedičnu vezu između ove razine problema Covida 19 i onoga što se događa na pojedinim mjestima.


Koronakriza koja još uvijek nije došla do razine potpune preopterećenosti sustava, samo nas je podsjetila na ključni problem hrvatskog zdravstva – bilo koronakrize ili ne”, rekao je Zlatko Hasanbegović.


Kazao je kako ne može elaborirati elemente zamišljene zdravstvene reforme, jer za to nije stručnjak.


“Korjenite promjene, to vrijedi za bilo koje područje hrvatskog javnog života, odnosno izbjegavanje bilo kakvih korjenitih promjena, sada doživljava svoj klimaks. Korona će otići, a ove probleme treba rješavati”, rekao je Hasanbegović, te dodao kako je online nastava iznuđena palijativna mjera, ali da to ne može biti ideal. “Život se ne može zaustaviti”, kazao je.