Epidemija koronavirusa

Zdravstveni sustav se priprema za treću fazu širenja virusa. Upućena isprika svima koji čekaju na granicama

Hina

Slavko Midzor/PIXSELL

Slavko Midzor/PIXSELL

Hrvatski zdravstveni sustav je u ovom trenutku u drugoj od pet faza reakcije na širenje koronairusa, a Beroš objašnjava kako "ulazak" u treću fazu znači da se treba dogoditi dokazana lokalna transmisija virusa.ZAGREB – Ministar zdravstva Vili Beroš u subotu je izjavio da Vlada priprema širok niz mjera i odluka kako bi zdravstveni sustav bio podignut na višu razinu i bio pripravan odgovoriti na eventualnu 3. fazu širenja korona virusa koja znači da je dokazana njegova lokalna transmisija.


Ministar zdravstva rekao je to u izjavi novinarima na Markovom trgu nakon sastanka članova Nacionalnog kriznog stožera s premijerom andrejom Plenkovićem i ministrima.


“Razgovarali smo o paketu sektorskih mjera koje Vlada promišlja kao odgovor na novonastalu situaciju, a u okviru zdravstvenog segmenta”, naglasio je Beroš. Razgovaralo se, dodao je, o različitim odlukama koje je potrebno donijeti da pripravnost zdravstvenog sustava podignemo na jednu višu razinu.
Hrvatski zdravstveni sustav je u ovom trenutku u drugoj od pet faza reakcije na širenje koronairusa, a Beroš objašnjava kako “ulazak” u treću fazu znači da se treba dogoditi dokazana lokalna transmisija virusa.


“Razgovarali smo o odlukama koje je potrebno donijeti, i već su napisane, kako bi omogućili da se zdravstveni sustav podigne na jedan viši nivo, da mobiliziramo po potrebi ljudske i druge resurse, da bi bili spremni dogovoriti u punom smislu na tu treću fazu”, poručio je ministar zdravstva.


Mikulić: Molimo ljude za strpljenje na granici, zdravlje je iznad svega


Glavni državni inspektor Andrija Mikulić u subotu je zbog gužve na granicama prema Hrvatskoj što, kako je rekao, govori i o sigurnosti u našoj zemlji, zamolio građane za strpljenje “jer je zdravlje iznad svega”.


“Od početka radimo po procedurama, ali nitko nije mogao predvidjeti da će se napraviti tolika gužva na granicama prema Hrvatskoj. To govori i o sigurnosti u Hrvatskoj”, izjavio je Mikulić nakon sastanka u Vladi.


Dodao je da nitko ne može proći dok ne dobije dokumentaciju.


Sve koji dugo čekaju na granicama zbog procedure zamolio je za strpljenje “jer je zdravlje iznad svega”.


“Procedure moramo poštivati kako bi znali eventualno ako netko ima ili je bio u kontaktu s nekim tko ima koronavirus, da to stavimo u određene okvire”, naglasio je Mikulić.


Istaknuo je da je na granicama angažiran maksimalan broj graničnih i sanitarnih inspektora, već i druge vrste inspektora.


“Ubrzali smo procedure, ljudi sjede u uredima, skeniraju se dokumenti i šalju povratno nazad tako da bi to ubrzali. Ali, dok vi napišete određeni dio dokumenata, to traje određeno vrijeme”, poručio je Mikulić.