Ozlijedili je tijekom zabrane okupljanja

Zbog napada na splitsku novinarku tijekom mise otac i sin osuđeni na rad za opće dobro

Hina

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

"53- godišnjak joj je pripriječio ulazak u crkvu povukavši krilo crkvenih vrata i prikliještio joj desnu ruku između vrata i okvira pri čemu je ona zadobila laku tjelesnu ozljedu", navodi se u optužniciTonći i Antonio Ćukušić osuđeni su nepravomoćno na splitskom Općinskom sudu zbog napada na novinarku Živanu Šušak Živković, a kazna zatvora zamijenit će im se radom za opće dobro.


Otac i sin proglašeni su krivima jer su novinarku spriječili u obavljanju posla od javnog interesa ili u javnoj službi u vrijeme zabrane okupljanja kao zaštite u pandemiji koronavirusa. U to je vrijeme svetu misu na blagdan Uskrsa 2020. u župi svetog Leopolda Bogdana Mandića u splitskoj Sirobuji služio don Josip Delaš.


“Mlađeg muškarca se tereti da je snažno udario novinarku po desnoj ruci i tako joj izbio mobitel koji je pao na tlo, a zatim ju je, prigovarajući joj što snima misu, izgurao iz crkve iako ga je upozorila da ondje radi svoj posao. Kad je pokušala ponovno ući u crkvu kako bi došla do svojeg mobitela koji joj je i sredstvo rada, 53- godišnjak joj je pripriječio ulazak u crkvu povukavši krilo crkvenih vrata i prikliještio joj desnu ruku između vrata i okvira pri čemu je ona zadobila laku tjelesnu ozljedu”, navodi se u optužnici.
Osim toga je 21-godišnjak je optužen i da je bacio novinarkin mobitel na plato ispred crkve i tako ga uništio i prouzročio štetu od najmanje tri tisuće kuna.


Tonći Ćukušić je osuđen na sedam mjeseci zatvora, a njegov sin na osam. Obojica će kaznu zamijeniti radom za opće dobro i to jedan dan za dva sata.


Šušak Živković je nakon objave presude suca splitskog Općinskog suda Tomislava Zlodre kazala kako joj nikad nije bilo u interesu da dvojac ide u zatvor, ali i da je zadovoljna što je mučan proces stigao do kraja.


“Drago mi je da je poslana poruka da je takvo ponašanje neprihvatljivo i iskreno, nikomu više i nikad više. Ne samo novinarima nego i svim ljudima”, izjavila je i naglasila da osuđenog Antonia treba izvesti na pravi put jer je na početku života.


Tonći Ćukušić je po izlasku sa suda kazao kako se ne osjeća krivim i da mu je cijeli postupak namješten.


“Ja sam hrvatski ratnik i Božji čovjek i ne bojim se nikoga. I nikome ne želim zlo. Da je ovo bilo prije 30 godina to bi sve bilo drugačije”, poručio je novinarima.


Otac i sin Ćukušić moraju nadoknaditi i iznos troškova vještačenja, sudskog postupka i procijenjenu vrijednost uništenog mobitela.