Dodijeljena priznanja

ZAVRŠENI DANI HRVATSKOG TURIZMA RetrOpatija događaj godine, Rovinj šampion turizma

Edi Prodan

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Presretna sam, nagrada je to za veliki trud uložen u pripremu i organizaciju Retropatije. Drago mi je da je struka prepoznala kvalitetu i zanimljivost tog događaja koji je najprije uključio sve dionike u turizmu Opatije, rekla je Suzi Petričić 


 


​RetrOpatija, zabavni događaj u kojem participira čitava Opatija kao i na desetke tisuća njezinih posjetitelja koji se za tu prigodi kostimiraju, transferiraju “likom i djelom” u pojedina razdoblja “ljepše prošlosti” dobio je na večerašnjoj, završnoj priredbi Dana Hrvatskog turizma nagradu za događaj godine! Izborila se TZG Opatije koja je kreator i nositelj tog događaja za nagradu u konkurenciji Festivala svijetla Zagreb kao i šibenske Noći tvrđava.

Foto galerija: Dani hrvatskog turizma u Šibeniku Foto: Vedran Karuza

Šampionom turizma za ovu godinu proglašen je Rovinj.


– Presretna sam, nagrada je to za veliki trud uložen u pripremu i organizaciju Retropatije. Drago mi je da je struka prepoznala kvalitetu i zanimljivost tog događaja koji je najprije uključio sve dionike u turizmu Opatije, da bi, što i jeste najvažnije to isto doživjele sve one tisuće ljudi koji participiraju u događanju. Događaj je to iznimne interakcije, a nema većeg zadovoljstva za ljude u turizmu kad im ideja bude tako masovno prihvaćena, istaknula nam je razdragana Suzi Petričić, direktorica iznimne ekipe TZG Opatije.


Ujedno jedna je to od glavnih nagrada, od njih ukupno deset koje su se dodijelile na glavnoj svečanosti, u izravnom prijenosu na HTV-u.


Uz Top10, dodijeljene su i nagrade “Anton Štifanić” kao i ona za životno djelo koju je dobio i nažalost prerano preminuli Franko Lukež, vrhunski gastrokritičar kao i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog sommelier kluba.


Dvodnevno događanje organizirano u Amadria resortu Šibenik zaključio je premjer Andrej Plenković koji je, poštujući ulogu i značaj turizma u sveukupnosti hrvatskog gospodarstva kao i njegov značaj u promociji Hrvatske stigao direktno s iscrpljujućih sastanaka i bilateralnih susreta u Pragu gdje je boravio na prvom susretu Europske političke zajednice.


– Agilnost i brzina oporavka turizma su iznimni što pokazuju i ovogodišnji rezultati. Turizam je omogućio i snažni fiskalni kapacitet unatoč svoj sili kriza koje nas okružuju, te nam ujedno jamči rast veći nego što smo očekivali. Dolazi nam iznimno teška godina, ali vjerujemo da će održivi turizam i dalje biti perjanica razvoja, zaključio je premijer Plenković ujedno čestitavši na postignutim rezultatima svim djelatnicima u turističkoj djelatnosti.


U poslijepodnevnim satima u Amadrijinom hotelu Ivan održan je i susret predstavnika Vlade s predstavnicima turističkog sektora i čelnicima niza državnih tvrtki. Vladu je predvodio njezin potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, dok su tu bili još i potpredsjednica Ana Šipraga, ministrica Nina Obuljen Koržinek te ministri Marko Primorac, Ivan Paladina i Davor Filipović. U zajedničkom obraćanju novinarima Božinović i Brnjac su istaknuli svijesnost velikog problema s radnom snagom u turizmu zbog čega se odmah pristupa značajnom olakšanju dobivanja dozvola, mogućnosti zapošljavanja i na drugim poslovima kao i liberalizaciji za one koji su u Hrvatskoj već ostvarivali takav način rada.


TOP NAGRADE

 


 


 


ŠAMPION TURIZMA – Rovinj


KULTURNA ATRAKCIJA GODINE – Kuća umjetnosti Arsen i Providurova palača


PRIRODNA ATRAKCIJA GODINE – Javna ustanova Park prirode Velebit


DOGAĐAJ GODINE – RetrOpatija


HOTEL GODINE – Grand Park Hotel Rovinj


KAMP GODINE – Istra Premium Camping Resort Funtana


RESTORAN GODINE – Zoi Split


MARINA GODINE – Aci marina Dubrovnik


PUTNIČKA AGENCIJA GODINE – Adriatic DMC Dubrovnik


PRIZNANJE »ANTON ŠTIFANIĆ« ZA 2021. U KATEGORIJI POJEDINAC – Arsen Ercegović, predsjednik Hrvatske udruge privatnih brodara i Vladimir Bakić, dugogodišnji direktor TZ-a Dubrovačko-neretvanske županije, u mirovini


PRIZNANJE »ANTON ŠTIFANIĆ« ZA 2021. U KATEGORIJI TVRTKA, USTANOVA ILI UDRUGA – Udruga hrvatskih putničkih agencija


HRVATSKA TURISTIČKA NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO – Dane Slamić, vlasnik hotela Borovnik u Tisnom i posthumno Franko Lukež, istaknuti gastronomski novinar i predsjednik Hrvatskog sommelier kluba


POSEBNO PRIZNANJE ZA PRIMJENU PRINCIPA RAZVOJA ODRŽIVOSTI – Valamar – udruga malih hotela


POSEBNO PRIZNANJE ZA DOPRINOS PROMOCIJE HRVATSKE – Luka Modrić

Sam drugi dan DHT-a imao je i dva sadržajna panela. Prvi je bio Hrvatski turistički forum u organizaciji HGK naziva “Kako biti izvrstan?”. Tema panela bila je kako mjeriti izvrsnost u hotelijerstvu, poboljšati kvalitetu usluge i zadovoljiti krajnjeg korisnika, a sve kako bi hrvatski turizam bio što konkurentniji. Moderatorica Sandra Janković, dekanica FMTU-a istaknula je da iako gosti naše hotele u odnosu na konkurente na Mediteranu ocjenjuju najvišim ocjenama, ostvarena prosječna cijena sobe niža je od konkurenata u mjesecima pred i posezone, te nešto viša od Italije, Portugala i Grčke u sezoni. To ukazuje na činjenicu da daljnjim ulaganjem u kvalitetu i povećanje izvrsnosti poslovanja ima prostora za povećanjem cijena, posebno u segmentu 5 zvjezdica.


Uslijedilo je potom predstavljanje Strateškog marketinškog i operativnog plana hrvatskog turizma do 2026. godine. Kristjan Staničić, direktor HTZ-a, istaknuo je kako je svrha plana pomoći hrvatskom gospodarstvu da kroz turizam ostvari veći prihod, osigura održivi rast te pozicionira Hrvatsku kao jedan od vodećih turističkih brendova na svijetu.


– Hrvatska, kao turistička destinacija, posjeduje niz prednosti, od ljepote krajolika na obali i kontinentu pa sve do bogate kulturno-povijesne baštine, dobre infrastrukture, a tu su i uvijek gostoljubivi domaćini. Iznimno su to vrijedni i dragocjeni resursi koje moramo dodatno valorizirati, što ćemo ovim dokumentom, uvjeren sam, ostvariti u budućem razdoblju, poručio je Staničić rekavši kako je 100 milijuna noćenja gornja granica te kako Hrvatska kreće prije svega u valorizaciju svoje kvalitete i posebitosti.