Bez spektakularne imovine

Zavirili smo u imovinske kartice novih Plenkovićevih aduta, Grlić Radman i dalje ostaje najbogatiji ministar

Dražen Ciglenečki

Nisu ni ostali članovi Vlade siromasi, ali nisu ni opscesno imućni. Upadljivo je, primjerice, da ne drže previše do svog voznog parka i automobili su im, ako ih uopće imaju, razmjerno stariMinistar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, jedan od četiri nova člana vlade Andreja Plenkovića, od 2011. nije državni dužnosnik, pa trenutačno nema imovinsku karticu, a ostali troje, potpredsjednik Boris Milošević, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak i ministrica Nikolina Brnjac ne ulaze u Banske dvore s kakvom spektakularnom imovinom.


Milošević je kao saborski zastupnik upisao u karticu stan u Zagrebu veličine 70 kvadratnih metara u vrijednosti od 640 tisuća kuna i automobil Renault Megan iz 2010. Drugi potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a je 2M017. podigao kredit u visini od 78 tisuća eura, koji će sada s povišicom plaće sigurno lakše otplaćivati.


Nataša Tramišak je imovinsku karticu ispunila 2015. kao zamjenica načelnika općine Antunovac, a u njoj je samo automobil Seat Leon kupljen 2009. Na mjesto ministrice dolazi s pozicije pročelnice Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Osječko-baranjske županije.
Nikolina Brnjac je u Plenkovićevoj administraciji od 2016., a u imovinskoj kartici su joj dva stana u Zagrebu, jedan veličine 81 kvadratni metar (975 tisuća kuna), drugi od 52 kvadrata (600 tisuća kuna), brod Leader 805 iz 2000. u vrijednosti 260 tisuća kuna te 26 tisuća eura ušteđevine.


Kako je glavnina članova Plenkovićeve vlade to bila i u prošlom mandatu i njihovim se karticama javnost već bavila, poznato je da je najbolje stojeći, i praktično jedini za kojeg se može reći da je baš bogat čovjek, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, čiji je otac bio vlasnik kafilerije u Sesvetama, a on sam je neko vrijeme radio u Švicarskoj.


U njegovoj su kartici tri kuće, u Zagrebu, Privlaci i Stubičkim Toplicama, te stanovi u Zagrebu, Crikvenici i Baškoj Vodi. Grlić Radman, nadalje, posjeduje dva BMW-a,. X5 i 430 XD, a također i šume, livade, sat IWC vrijedan 30 tisuća kuna. U životu je ministar vanjskih poslova dosad uspio uštedjeti 1,1 milijun eura.


Nisu ni ostali članovi Vlade siromasi, ali nisu ni opscesno imućni. Upadljivo je, primjerice, da ne drže previše do svog voznog parka i automobili su im, ako ih uopće imaju, razmjerno stari. Premijer Plenković je vlasnik impresivnog stana u Zagrebu od 190 kvadratnih metara, koji je procijenio na 2 milijuna i 600 tisuća kuna, dva tjedna prije parlamenarnih izbora u karticu je unio kuću s okućnicom u mjestu Makoše pokraj Dubrovnika, vozi Passata iz 2011., a ušteđevina mu je 130 tisuća eura.