PLENKOVIĆ OBJAVIO NOVE MJERE

Zatvaraju se kafići, restorani, teretane, zabranjuju svadbe, na privatnim okupljanjima može biti najviše 10 osoba

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Manifestacije i okupljanja mogu strajati najviše do 24 sata. Na pogrebima može biti najviše 25 osoba, a sućut se ne smije davati u bliskom kontaktu. Zabranjeni su sajmovi, kladionice. Obustavlja se rad restorana i kafića, osim u hotelima. Dostava je dopuštena. Obustavljaju se sportska natjecanja i treninzi, osim za seniorske ekipe u najvišem rangu natjecanja.Andrej Plenković na konferenciji za medije predstavlja nove, postrožene mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa.


Uz premijera su na konferenciji za medije Davor Božinović, Krunoslav Capak, Zdravko Marić, Josip Aladrović i Tomislav Ćorić.


Plenković je ranije na sjednici vlade kazao da mjere stupaju na snagu u subotu, 28. studenog, kao i da će na snazi biti najmanje do 21. prosinca.
Na početku je premijer kazao kako je broj dnevno zaraženih danas nažalost veći od 4.000 i zato će se nakon konzultacija sa stručnjacima danas predstaviti novi paket mjera za suzbijanje zaraze.


“Nakon što nam se dnevni broj zaraženih gotovo prepolovio u rujnu, u listopadu je ponovo počeo rast. Tada sam u pozorio da je ovaj virus ozbiljan prienos zdravlju. Još jednom sam pozvao sve na odgovorno ponašanje, jer nam možda dolaze teški dani, a nitko ne zna koliko će pandemija trajati. Pozivali smo na smanjenja nepotrebnih druženja i obiteljskih okupljanja, jer su to izvori zaraze. Od 25. listopada smo postrožili mjere, pridonijele su sporijem rastu, ali nažalost bilo je nedovoljno. Znali smo da je teško dati procjene i očekivati smanjenje broja zaraženih ako se nećemo pridržavati mjera. Stalno smo pozivali na osobnu odgovornost, u više navrata sam kazao da o nama ovisi hoćemo li spasiti živote, gospodarsku aktivnost. Upozoravali smo da se situacija može pogoršati. Sada smo primorani dodatnim ograničenjma za društveni život i gospodarske aktivnosti pokušati djelotvornije suzbiti šuirenje epiudemije.


Bez obzira na mjere koje predstavljamo danas, daljnja dinamika širenja virusa ovisi o svakome od nas. Ako se i mali broj osoba ne bude pridržavao, opet ćemo imati širenje, i možda ni ove mjere neće biti dovoljne. Prerma statistici, jedna od 58 zaraženih osoba će nažalost preminuti. Slično je i u svijetu, tu činjenicu treba osvijestiti. Na devet hospitaliziranih osoba jedna će nažalost preminuti. Brojni koji su preboljeli koronavirus imaju teškoće, a neki i nažalost trajne posljedice. Stoga, opet apeliram, držimo distancu, nosimo maske, posebno u zatvorenim prostorima, nemojmo se rukovati, izbjegavajmo svaki kontakt, odgodimo obiteljska i prijateljska druženja s većim brojem ljudi, a kad se i događaju, nosimo maske. Opet ću ponoviti. Naš je cilj da vodimo računa o četiri aspekta. Prvo da provodimo mjere, proširimo krug testiaranjam, održimo zdravstveni sustav i njegove kapacitete i da se pripremimo za distribuciju cjepiva.


Uspjeh po sve četiri točke uz osobnu odgovornost svakoga od nas, jamčit će uspjeh borbe protiv koronavirusa.


Po preprukama struke i na temelju konzultacija uvode se sljedeće mjere:


– zabrana javnih događaja s više od 25 osoba


– privatna okupljanja najviše deset osoba


– obavezno korištenje maski na otvorenom kad nije moguće držati distancu


– javna okupljanja mogu trajati najdulje do 22 sata


– obustavljaju se svadbe


– na pogrebima može biti najviše 25 osoba


– obaveza stanara, poslodavaca i sl. redovno dezinficiranje površina


– na okupljanjima za svakoga mora biti osigurano 4 kvadratna metra površine


– maksimalna popunjenost 40% u javnom prijevozu


– vozači i putnici obavezni su imati maske u javnom prijevozu


– na ulazu u trgovine mora se istaknuti obavijest o najvećem broju kupaca u prostoru


– obavezne jače mjere higijene i čišćenje prostora


– ograničenje radnog vremena za trgovine pekarskim proizvodima do 22h


– zabrana prodaja alkohola od 22 do 6 sati


– obustavlja se rad casina i kladionica


– obustavlja se održavanje sajmova


– obustavlja se rad restorana i kafića (osim hotelskih objekata)– ugostiteljskim objektima dozvoljena je priprema i dostava hrane


– obustavljaju se sportska natjecanja i treninzi uz neke iznimke


– natjecanja i trenizni bez gledatelja


– obustavlja se rad teretana i sportskih centara


– obustavlja se održavanje amaterskih događanja u kulturi


– obustavljaju se izvedbe složenih glazbeno-scenskih djela


– obustavljaju se dječje i plesne radionice


– zabrana konzumacije hrane i pića u kinu i kazalištu


– škole stranih jezika mogu raditi samo online


– autoškole – teoretski dio nastave isključivo online


– mise kad god je moguće putem radija i TV programa, najviše 25 vjernika u crkvama


– zabrana dolaska na posao s povišenom temperaturom


– uvođenje kliznog radnog vremena, organizacija rada u skupinama


Pomoć radnicima


“Sve ove mjere bit će na snazi najmanje do 21. 12. Ako se do tad broj novozaraženih spusti, možemo razmišljati o ukidanju dijela mjera. U suprotnom, one ostaju na snazi”, rekao je Plenković i dodao:


“Cilj je održati zdravstveni sustav. Pojačat će se kapaciteti testiranja. Kad je riječ o cjepivu, poduzeli smo sve u domeni Vlade da sve bude pravovremeno i pravedno distribuirano. Sutra će biti sastanak s udrugama poslodavaca i predstavnicima gospodarstva gdje će se razgovarati o mjerama za olakšanje djelatnostima pogođenima ovim mjerama. Kako bismo pomogli, primjenjivat će se mjera od 4.000 kn za plaće radnika, a na dnevnom redu će biti i dodatne mjere.


Protiv smo kompletnog zatvaranja i policijskog sata. Ovo radimo u cilju očuvanja zdravlja. Covid-19 mijenja način našeg života. Sad se osobna odgovornost mjeri načelom solidarnosti prema drugima i moramo se odreći određenih navika i komoditeta da bismo zaštitili zdravlje. Vodit ćemo računa da izdržimo financijski.”
Na pitanje jesmo li zakasnili s mjerama odgovorio je premijer.


“Smanjio se intenzitet rasta novozaraženih, ali snimo spustili trend prema dolje. Proteklih dana imamo povećani rast i to moramo okrenuti u korist smanjenja dinamike zaraze”, kaže Plenković.


“Naš je cilj, mi živimo u dva paralelna svemira. Postoji svijet normalnog života, zdravlja. Istovremeno postoji svijet s ljudima koji su teško oboljeli. Podaci za Vukovarsko-srijemsku županiju, povećanje nema veze s Kolonom sjećanja, ali i tmao smo vidjeli da ljudi nisu nosili maske”, kaže Plenković.


Poseban režim za obrazovanje


O antigenskim testovima govorio je Krunoslav Capak.


“Brzi testovi imaju prednosti, lakoća izvođenja i brzina, jeftinoća. Imaju i mane, visoki broj lažno negativnih. U definiciji bolesti WHO-a nema brzog antigenskog testa, zato svjedočimo da u Slovačkoj, kad su bile rađene akcije, kad je 2/3 populacije testirano, brojevi koje su prijavljivali bili su samo oni koje su dobili PCR testovima.


Ići ćemo u veliku primjenu antigenskih testova, koristit ćemo ih samo kod simptomatskih pacijenata. Mi u ovom trenutku ne uključujemo brojke antigenskih testova u ukupni broj novozaraženih. Brze testove koristimo kao mjeru brzog lociranja pozitivnih”, rekao je Capak i dodao da će objaviti i te rezultate.


Plenković je zatim obrazložio zašto se svega četiri dana nako strožih mjera uvode još veće restrikcije.


“Sve što mi znamo, zna i javnost. Ažurno izvještavamo javnost o svemu, transparentni smo. Mi smo imali visoki rast, uveli smo mjere pa se taj rast smanjio, to je bilo zbog mjera. Proteklih dana nemamo daljnje smanjenje, nego imamo rast i zato ove mjere idu ovdje. Sjetimo se proljeća, čekića i plesa. Javnost mora znati da bi čekić sada bio kompletno zatvaranje. S ovim mjerama se fokusiramo na ovo što je bitno, rad, škola, posao, radna mjesta… Nastojimo održati aktivnosti koje su esencijalne”, rekao je Plenković.


Dodao je da obrazovanje ima poseban režim.


Kad je riječ o fakultetima, preporuka je da se ide na online osim studija koji imaju programe s laboratorijskim vježbama i slično. Što se tiče srednjih škola, inicijativa za prelazak na online nastavu je na ravnateljima i osnivačima. Na temelju njihove inicijative može se prijeći na online nastavu kad je riječ o srednjim školama. Ministar obrazovanja predlaže i da se trajanje školskih praznika produži jedan tjedan da bismo nakon druženja u obiteljskom krugu osigurali još dodatni tjedan što je s epidemiološkog aspekta dobro.”


Na pitanje postoji li izuzetak od mjera, primjerice Istarska županija odgovorio je Capak.


“Velike su razlike među županijama, zato i imamo regoionalni pristup. No, sada je cijela Europa u crvenom, pa tako i Hrvatska. Sada je i Istra debelo u crvenoj zoni, njihova inicidencija je daleko veća, pa je u ovom trenutku inicidencija tako velika da nema potrebe da negdje donosimo ublažene mjere. Mjere na lokalnoj razini mogu biti jedino strože, a ne blaže, rekao je Capak.


Ne može se sve zatvoriti


“Najjednostavnije bi epidemiološki bilo sve zatvoriti, ali to nije realno. Hrvatska nije jedna od najrazvijenjih zemalja svijeta i moramo se protiv epidemije boriti na realan način uz zadržavanje ekonomske stabilnosti. Ove su mjere upravo na tom tragu. Sve uzimamo u obzir, sva izvješća”, rekao je Plenković.


Premijer je naglasio da u usporedbi s drugim zemljama Hrvatska ima normalniji život, i imala ga je prethodnih mjeseci. “Važno mi je obrazovanje, rad i proizvodnja uz okvirni cilj zaštite zdravlja građana. Ne mogu dovoljno naglasiti – svaki kontakt, bilo u kafiću, restoranu, nebitno, u ovom trenutku je luksuz koji je nebitan za zdravlje. Sve što se može izbjeći, a nije posao i obrazovanje, sve to je nebitno.”


Na pitanje zašto su otvorene crkve za 25 ljudi, a primjerice zborovi ne, Plenković je rekao: “Nema zborova u crkvi, pjevanje je problem pa ga nema ni na operi ni na mjuziklu ni u crkvi.”


Božinović je izvijestio da se dodatni kapaciteti aktiviraju kad se popune postojeći te da za to još nema potrebe. “Razmišlja se o Areni, tu će biti pacijenti iz bolnica koji još nisu za otpust nego moraju još neko vrijeme biti pod liječničkim nadzorom”, rekao je i dodao: “Što se tiče sajmova, to se odnosi i na Advente.”