Hrvatski sabor

Zastupnici danas glasaju o izvješću o radu Zlate Hrvoj Šipek. Nema baš nikakve dvojbe kakav će biti ishod

Dražen Ciglenečki, Portal Novilist.hr

Foto Patrik Macek PIXSELL

Foto Patrik Macek PIXSELL

Sve do jučer činilo se da Zlata Hrvoj Šipek broji posljednje dane na čelu Državnog odvjetništva, neimenovani HDZ-ovi dužnosnici puštali su glas da bi trebala sama odstupitiSaborski zastupnici danas će glasovati o već raspravljenim točkama dnevnog reda, a najviše pažnje privlači ona o Izvješću glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek o radu državnih odvjetništava u 2020. godini.


Sve do jučer činilo se da Zlata Hrvoj Šipek broji posljednje dane na čelu Državnog odvjetništva, neimenovani HDZ-ovi dužnosnici puštali su glas u medije da bi ona, zbog njezine nejasne pozicije u vezi predmeta Gabrijele Žalac, trebala sama odstupiti, ali od toga na kraju neće biti ništa.


Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica objavio je jučer da Zlata Hrvoj Šipek uživa povjerenje Vlade, znači i parlamentarne većine, te da ne očekuju da glavna državna odvjetnica podnese ostavku. Rezultat je to nadzora DORH-a i postupanja USKOK-a u spomenutom predmetu kojim nije utvrđeno da je Zlata Hrvoj Šipek pokušala zaštititi članicu Predsjedništva HDZ-a koja se trenutačno nalazi u pritvoru na zahtjev OLAF-a. Zlata Hrvoj Šipek, dakle, više nije u opasnosti, a razloga za zabrinutost nema ni ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić.


Pravni stav
Nije bilo dvojbe da će HDZ sa svojim koalicijskim partnerima u petak izglasati izvješće glavne državne odvjetnice za 2020. Vlada ga je već prije prihvatila, a neki je dan i predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić izjavio da će njihovi zastupnici dići ruku za to izvješće. No, Bačić je dodao da će status Zlate Hrvoj Šipek svejedno ovisiti o provedenom nadzoru. K tome je i potpredsjednik Kluba HDZ-a Damir Habijan ustvrdio da za glavnu državnu odvjetnicu nije dobro ono što u medijima izlazi o njezinoj ulozi u slučaju softver i da će netko morati snositi posljedice ako se pokaže da je bilo propusta. U izvješću o obavljenom nadzoru se, međutim, ne navode nikakvi propusti.


– USKOK je 24. siječnja 2020., na temelju ocjene stanja spisa u tom trenutku donio odluku o završetku rada, ocijenivši kako nema osnova za daljnje postupanje i nastavak izvida. Odluka je donesena na temelju slobodne ocjene prikupljenih obavijesti i podataka i ta odluka, kao takva, predstavlja pravni stav. Nadzorom je utvrđeno da je Državno odvjetništvo 12. veljače 2020. zaprimilo od USKOK-a izvješće u prilogu kojeg je izvješće o postupanju u kojemu se navodi da rezultati izvida ne daju osnova za pokretanje kaznenog postupka, ističe se u dokumentu za koji je Bačić najavio da će biti gotov do petka i glasovanja u Saboru. Sve navedeno događalo se u razdoblju dok Zlata Hrvoj Šipek još nije bila glavna državna odvjetnica. Ona je dva mjeseca nakon što je u svibnju 2020. stupila na dužnost, održala sastanak s ravnateljicom USKOK-a i voditeljicom Odjela tužitelja USKOK-a i tom su je prilikom zamjenici ravnatelja upoznali s »ranije donesenom odlukom o završetku rada u ovom predmetu i razlozima za to«. USKOK je o tome glavnoj državnoj odvjetnici 22. srpnja prošle godine dostavio i pisano izvješće.


Nespretne izjave


– U izvješću o nadzoru nema ništa spornog o postupanju DORH-a i USKOK-a. Odluka da se neće nastaviti rad na ovom predmet donesena je kada je glavni državni odvjetnik bio Dražen Jelenić. Izvješće o tome iz veljače 2020. samo je ponovljeno u srpnju 2020., kada je već bila nova glavna državna odvjetnica. Zlata Hrvoj Šipek ima povjerenje Vlade, ne očekujemo njezinu ostavku, rekao je novinarima Malenica. Ministar je eskulpirao i Vanju Marušić, ističući da je njezina zamjenica ta koja je radila na ovom predmetu i predložila da ga se zatvori.
Pojasnio je okolnosti (ne)informiranja Ureda europske javne tužiteljice od strane USKOK-a o slučaju softver.


– Zakon o europskom javnom tužitelju je iz prosinca prošle godine. Temeljem tog zakona Državno odvjetništvo zatražilo je izvješće svih državnih odvjetništava o predmetima iz nadležnosti europskog javnog tužitelja, s naznakom da to trebaju biti predmeti na kojima se radi. Budući da je rad na predmetu Gabrijele Žalac završio ranije, u tom trenutku on nije pripremljen za dostavu europskom javnom tužitelju, kazao je Malenica, koji smatra da cijela ova situacija ipak nije pridonijela jačanju povjerenja građana u pravosudne institucije. No, unatoč tome, danas će Zlata Hrvoj Šipek dobiti podršku u Saboru, vladajuća koalicija usvojit će njezino izvješće i odbiti prijedlog SDP-a da je se opozove. Potvrdio je to na press-konferenciji poslije sjednice Vlade i premijer Andrej Plenković.


– Bilo je nekih nespretnih izjava, ali činjenice iz nadzora su takve da nema nikakvih problema. Opozicija i predsjednik Republke nastoje na tome kritizirati Vladu, ali kad ste u oporbi, niste najsretniji, frustrirani su i ta eksplozija frustracija puca na svim temama. Što god mi dobro napravimo, oni će reći da to nije dobro, kazao je predsjednik Vlade.


Milanović: Glavnoj državnoj odvjetnici javnost ne vjeruje


– Ta osoba nikad nije ni smjela doći na mjesto glavne državne odvjetnice. Zato što je bez iskustva, neovisno o njezinim godinama, a sada vidimo i zbog nekih etičkih zasada. Državnom odvjetniku javnost mora vjerovati, čak i ako on nije kriv za to što mu se ne vjeruje – tko mu je kriv. Ovdje se radi o tome da javnost ne vjeruje i da je ta osoba i sama tome pridonijela. Imamo još jednu talačku krizu iza koje stoji Andrej Plenković, komentirao je predsjednik Zoran Milanović.