Sabor

Zašto su i Most i Socijaldemokrati napustili glasovanje o rebalansu proračuna?

Dražen Ciglenečki

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELL

I ovaj je dan u sabornici potvrdio da opozicija više ne djeluje koordiniranoGlasovanje o prijedlogu rebalansa državnog proračuna potvrdilo je da oporba više ne djeluje koordinirano. Jedan njezin dio, Socijaldemokrati i Most, napustio je sabornicu jer nisu htjeli sudjelovati u glasovanju, za razliku od SDP-a i ostalih opozicijskih stranaka.


To nije imalo utjecaj na rezultat glasovanja, rebalans je prihvaćen podrškom 77 zastupnika vladajuće koalicije. Znalo se u prošlosti dogoditi da poneka stranka ili zastupnik oporbe da glas za rebalans državnog proračuna, primjerice IDS i Silvano Hrelja dok još nije počeo podržavati Vladu Andreja Plenkovića, ali danas nije bilo takvih slučajeva.


Nakon što su se mostovci vratili u sabornicu, opet su se zakačili s Možemo! na temi posvojenja djece iz DR Konga.
Socijaldemokrati su bojkotirali glasovanje o rebalansu želeći tako »iskazati zlovolju načinom na koji se upravlja financijama ove zemlje«.


Zarada na inflaciji


– Pretjeruje se manipulacijama u propagandno-političke svrhe kada je riječ o javnom novcu i podcjenjivački se odnosi prema zastupnicima i njihovim prijedlozima.


Svjedočili smo ovih dana da se prvo proizvede kriza, očekivano je bilo da će se pojaviti zahtjevi za povećanim plaćama, dolazi do nezadovoljstva i onda se probleme, po principu deus ex machina, krenulo rješavati u Uredu premijera, obezvrjeđujući zapravo procedure, institucije, obrazložio je predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović razloge povlačenja iz dvorane.


Marija Selak Raspudić to je učinila uime Mosta, čiji su zastupnici predložili 143 od ukupno 166 amandmana na rebalans i sve ih je Vlada odbacila.


– Na inflaciji je od naših građana Vlada zaradila gotovo milijardu eura. A koliko im je tog iznosa vratila kroz povećanje plaća? Niti pola.


Most je tražio da se novac da ljudima na Banovini, onima na poplavom pogođenim područjima, za demografiju, za razvoj i zaštitu od umjetne inteligencije, za brojne infrastrukturne projekte.


Vlada nije prihvatila niti jedan naš amandman jer misli da je taj višak novca propagandno sredstvo za njezinu izbornu kampanju, rekla je Marija Selak Raspudić prije nego su zastupnici Mosta demonstrativno otišli.


Branko Grčić je odmah na početku svog zahtjeva za stanku naglasio da će SDP-ovci ostati na glasovanju, za što su ga zastupnici HDZ-a nagradili pljeskom.


– Ključan problem u državi su plaće i mirovine i mi zaista podržavamo namjeru Vlade da poveća plaće u javnim službama. Naravno, to će izazvati novi rebalans za par mjeseci i zato za ovaj nećemo glasati.


Međutim, velik problem su plaće u privatnom sektoru. Znate li da je prosječna plaća 990 tisuća ljudi koji rade u privatnom sektoru manja od 7.000 kuna?


Znate li da njih 20 posto prima plaću manju od 4.700 kuna? To je porazno za naše gospodarstvo i državu. I drugo, mirovine su katastrofalno niske, a ne vidim sada gdje je prostor za njihovo dodatno povećanje nakon ovakvog rebalansa, kazao je Grčić.


Nagledali se huškanja


Dopune Zakona o međunarodnom privatnom pravu, kojima se bolje uređuje posvojenje djece iz zemalja koje nisu potpisnice Konvencije o zaštiti djece, prošle su i glasovima zastupnika Možemo!, ali ta stranka ipak smatra da se moralo ići i dalje.


To je danas istaknula i Ivana Kekin, koja je i ovu priliku iskoristila da na zastupnike koji su »pola godine prozivali i huškali, urlali s ove govornice, bezuvjetno tvrdili da se u Zambiji radilo o trgovini djecom i širili transfobne i šovinističke stavove«, apelira da prestanu.


– Mi smo se na ovim prostorima nagledali huškanja i znamo kuda nas ono vodi. Zato prestanite raditi nasilje nad našim sugrađanima i djecom, dosta je, poručila je Ivana Kekin.


Marija Selak Raspudić, koja je bila suzdržana u vezi spomenutog zakonskog rješenja, prepoznala se u riječima zastupnice Možemo!.


– Postoje političke opcije kojima je u redu kršiti zakon i zaobilaziti pravilnik o podobnosti za posvajanje kada to čine njihovi prijatelji, aludirala je na činjenicu da je jedan od Hrvata koji su bili uhićeni u Zambiji član Možemo!.


Javio se i Daniel Spajić iz Domovinskog pokreta, koji je rekao da nije huškao niti unaprijed zauzimao stajalište, ali da »nikad neće smatrati da se čovjek može probuditi ujutro drugog spola i onda ići posvojiti dijete«.


Marija Selak Raspudić još je dodala da se u Možemo! varaju da će građanima moći prodati parole o govoru mržnje.


Mlinarić: Za mir u Hrvatskoj treba kupiti službenike, branitelje i Crkvu


Zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić iznio je danas teoriju o tome što je potrebno da bi u Hrvatskoj vladao mir, tvrdeći da je HDZ već dugo uspješno primjenjuje.


– Oni vrlo dobro znaju da je u ovoj našoj državi bitno podmiriti tri njezina stupa, državne i javne službenike, braniteljske udruge i Katoličku crkvu.


Onaj tko kupi ili ucijeni te tri kategorije, imat će mir u državi, objasnio je na konferenciji za novinare vukovarski ratni veteran Mlinarić.