Statistika

Zaposlenih je sve više, ali plaće vrijede sve manje. Evo koliko su u prosjeku izgubile na vrijednosti u samo mjesec dana

Jagoda Marić

Foto Marin Tironi PIXSELL

Foto Marin Tironi PIXSELL

Teško se sjetiti kad je u samo jednom mjesecu raspoloživi dohodak hrvatskog stanovništva tako paoZAGREB – Hrvatska ima sve više zaposlenih, ali prosječna plaća koju oni zarađuju sve manje vrijedi, pokazuju to i jučerašnje objave Državnog zavoda za statistiku.


Prema njima Hrvatska je prošli mjesec imala milijun i 592 tisuće zaposlenih, što je u odnosu na travanj 1,2 posto više, a 1,8 posto više nego u svibnju prošle godine.


Broj nezaposlenih prošli je mjesec pao ispod 110 tisuća, pa je stopa registrirane nezaposlenosti 6,5 posto. No, u samo mjesec dana, u travnju u odnosu na ožujak prosječna plaća koju zarade hrvatski radnici izgubila je na vrijednosti čak 3,3 posto i teško se sjetiti kad je u samo jednom mjesecu raspoloživi dohodak hrvatskog stanovništva tako pao.
Plaće su realno pale i u odnosu na travanj prošle godine i to za 2,6 posto. S obzirom na to da je inflacija u svibnju dodatno ubrzala od travnja je dodatno pala i vrijednost zarade hrvatskih radnika.


Prema DZS-u prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za travanj iznosila je 7.547 kuna i bila je čak i nominalno niža i to za 0,8 posto u odnosu na onu u ožujku. Medijalna neto plaća za travanj 2022. iznosila je 6.290 kuna, pa je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa. Prema podacima DZS-a, Hrvatska je u svibnju u odnosu na travanj imala čak 7,6 posto manje nezaposlenih, a struktura zaposlenih po djelatnostima kaže da je najviše ljudi posao pronašlo u ugostiteljstvu i turizmu, gdje je broj zaposlenih u mjesec dana porastao za čak 13,1 posto.


No, nakon završetka sezone velik broj njih će se vjerojatno ponovo vratiti na burzu. Komentirao je jučer te podatke i premijer Andrej Plenković ističući da je broj zaposlenih u Hrvatskoj trenutno veći za 408 tisuća nego na početku njegova mandata kad je bio milijun i 184 tisuće. Međutim, podaci DZS-a kažu da je Hrvatska te 2016. godine ipak imala nešto više zaposlenih, milijun i 390 tisuća. Premijer je optimističan i što se tiče kretanja broja nezaposlenih pa kaže da će s jučerašnjih 104 tisuće taj broj, zbog turističke sezone, pasti ispod sto tisuća.