Autorske naknade

ZAMP će za 2018. godinu autorima podijeliti ozbiljan novac: Rekordan iznos, ali granica od sto milijuna još nije probijena

Hina

snimio Davor Puklavec / PIXSELL

snimio Davor Puklavec / PIXSELL

U obračunima autorskih naknada sudjelovalo je 105 tisuća domaćih i inozemnih autora i nositelja prava, a najveći udio u naplati od 88 posto čine prava javnog priopćavanja glazbe, odnosno "mala prava" među kojima su posebno rasle naknade od rastućih sektora koncerata i priredbi.ZAGREB – Služba zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja (HDS ZAMP) priopćila je danas kako će za 2018. autorima i nositeljima prava raspodijeliti rekordnih 99 milijuna kuna autorskih naknada, a najveći udio isplatit će se za prava javnog priopćavanja glazbe.


Prošle godine zabilježen je rast iznosa prikupljenih autorskih honorara te će autorima i nositeljima prava za prošlu godinu raspodijeliti gotovo 99 milijuna kuna autorskih naknada, što je skoro 10 posto više nego u prethodnoj godini, objavio je HDS.


U obračunima autorskih naknada sudjelovalo je 105 tisuća domaćih i inozemnih autora i nositelja prava, a najveći udio u naplati od 88 posto čine prava javnog priopćavanja glazbe, odnosno “mala prava” među kojima su posebno rasle naknade od rastućih sektora koncerata i priredbi.
Rast od čak 93 posto zabilježila su online i digitalna prava što je posljedica, dodaju iz ZAMP-a, izravnog licenciranja hrvatskog repertoara na online glazbenim servisima poput YouTubea, Google Playa i Deezera u 40 zemalja svijeta. Zabilježen je i veći rast prihoda iz inozemstva, repertoar članova HDS-a najviše je, izvan Hrvatske, zaradio u Sloveniji koju slijede Srbija, Mađarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Crna Gora.


Također, evidentirano je izvođenje ukupno 263.314 jedinstvenih glazbenih djela koja su emitirana putem medija ili uživo korištena sveukupno više od 7.3 milijuna puta


Za trošak svog poslovanja u ZAMP-u su izdvojili 21,64 posto od ukupno prikupljenog iznosa iz naknada.


Najslušanija domaća i strana pjesma “Nama se nikud ne žuri” i These days”


HDS ZAMP objavio je u godišnjem izvješću i imena domaćih i stranih autora čija su djela zabilježila najveći broj emitiranja na radijskim i TV postajama u 2018.


Abecednim redom, od domaćih autora to su Ante Pecotić, Branimir Mihaljević, Denis Dumančić, Husein Hasanefendić, Miro Buljan, Neno Belan, Predrag Martinjak, Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić i Zlatan Stipišić.


Najemitiranija pjesma u 2018. bio je Porinom ovjenčani duet Vatre i Massima “Nama se nikud ne žuri”, a nakon nje „Ako te pitaju“ Vjekoslave i Tončija Huljića u izvedbi Petra Graše, dok je treća najemitiranija pjesma “Do posljednjeg retka” u kojoj su se Miji Dimšić autorski pridružili Damir Bačić, Vjekoslav Dimter i Branimir Jovanovac.


U top 10 najemitiranijih stranih autora nalaze se Bruce Springsteen, Bryan Adams, Ed Sheeran, George Michael, Sting, Mark Knopfler, Max Martin, Michael Jackson, Paul McCartney te Prince.


Najemitiranije strane pjesme u Hrvatskoj bile su “These days” grupe Rudimental i Jess Glynne, Macklemore & Dan Caplen, “Feel it still” benda Portugal.The Man i pjesma “Girls like you” Maroon 5 feat. Cardi B.