Nepomirljive razlike

Zambija je potpuno podijelila hrvatsku oporbu. Nema više tjednih sastanaka, neće ih ni biti

Dražen Ciglenečki

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Opozicija je u ovom sazivu prilično skladno funkcionirala, unatoč tome što zastupaju i sasvim oprečne vrijednostiPartneri su u vladajućoj koaliciji Hrvoje Zekanović i Milorad Pupovac, a oporba je jednako ideološki raznorodna i obuhvaća i stranke poput Možemo! i Hrvatskih suverenista. I Zekanović i Pupovac, iako su svjetonazorski inkompatibilni, čvrsto u Saboru podržavaju Vladu Andreja Plenkovića.


Opozicija je također u ovom sazivu prilično skladno funkcionirala, unatoč tome što zastupaju i sasvim oprečne vrijednosti.


No, slučaj Zambija toliko je snažno konfrontirao SDP, Možemo! i ostale lijevo-liberalne opcije i na drugoj strani Most, Domovinski pokret i Hrvatske suvereniste, da je, po svemu sudeći, okončao suradnju lijevih i desnih političkih protivnika HDZ-a.


Oštri sukobi
Opozicija je dugo održavala tjedne koordinacije. Sazivao ih je predsjednik SDP-a Peđa Grbin kako bi oporbeni čelnici dogovarali buduće inicijative, a sada se oni nisu sastali već dvadesetak dana. Posljednja akcija udružene oporbe bio je okrugli stol na kojem se 12. svibnja raspravljalo o zakonu o izbornim jedinicama.


Razgovarajući jučer s dužnosnicima lijevih stranaka opozicije zaključili smo da više neće niti biti njihovih zajedničkih aktivnosti s desnicom, pa onda nema niti potrebe za koordinacijskim sastancima.


Razlog je što na ljevici smatraju da su pojedini zastupnici Mosta, Domovinskog pokreta i Hrvatskih suverenista, u kontekstu slučaja hrvatskih državljana uhićenih u Zambiji gdje su išli po posvojenu djecu iz DR Konga, svojim istupima prešli dopuštenu granicu javnog djelovanja. Bilo je i u prošlosti vrlo oštrih sukoba na relaciji oporbena ljevica – desnica.


Tako su se 2021. gadno zavadili Domovinski pokret i Možemo!, čiji su kandidati ušli u drugi krug izbora za gradonačelnika Zagreba. No, čim je ta žustra kampanja okončana, predsjednica Kluba zastupnika Možemo! Sandra Benčić kazala je za naš list da će u Saboru bez problema moći nastaviti surađivati sa strankom Miroslava Škore jer ih veže interes borbe protiv Vlade čiji su članovi stalno u aferama korupcijskog karaktera. Oporba je nekako prevladala i svađu Mosta i SDP-a zbog različitog pristupa epidemijskim mjerama, kada su Nino Raspudić i Miro Bulj, u žaru polemike, prišli Grbinovom mjestu u sabornici.


Jedina suradnja


Međutim, razilaženje na temi posvojenja malih Kongoanaca, ističu u SDP-u i Možemo!, drukčije je naravi od prethodnih političkih prijepora.


Njihov je stav da se ne mogu dogovarati s nekim tko hrvatske državljane prokazuje za trgovinu djecom i »huška i traži linč« roditelja koji od prije normalno u Hrvatskoj žive s posvojenim Kongoancima.


Početkom ožujka je iz oporbene koordinacije, na zahtjev Nikole Grmoje iz Mosta, izbačen Milan Vrkljan, predsjednik Kluba zastupnika Za pravednu Hrvatsku, jer je povremeno imao razumijevanje za Vladu i premijera Andreja Plenkovića. Sada, eto, otpada i Most, ali ne zbog kolebljivosti prema Vladi, nego je povod njihova apsolutna svjetonazorska nespojivost s lijevim strankama.


Jedini oblik suradnje koji će se možda održati je prikupljanje potpisa temeljem kojih oporba predlaže opoziv nekog ministra ili pomoću njih otvara raspravu o točki koja se dulje od 60 dana nalazi u dnevnom redu sjednice Sabora.


Lijevo-liberalne stranke mogu to i same jer raspolažu s više od 30 zastupnika, dok je desnica tu hendikepirana.


No, kako smo jučer čuli, moguće je da će određene inicijative i dalje biti poduprte popisima zastupnika s oba oporbena politička pola. Ali, neće se zbog toga organizirati nikakvi sastanci, nego će jednostavno Grbin na sebe preuzeti obvezu da skupi potreban broj potpisa.


Marko Milanović Litre: Ne koristim plave vrećice za smeće

Netrpeljivost unutar oporbe ide čak dotle da, recimo, suverenist Marko Milanović Litre odbija koristiti plave vrećice, koje Zagrepčani kupuju kako bi u njih odlagali miješani komunalni otpad. Te je vrećice uveo gradonačelnik Tomislav Tomašević (Možemo!) i predviđene su kazne u iznosu od 65 eura za građane koji ih ne upotrebljavaju za ovu vrstu smeća. Milanović Litre je tijekom jučerašnje saborske rasprave o izmjenama Zakona o Državnom inspektoratu priznao da čini upravo to. U replici glavnom državnom inspektoru Andriji Mikuliću, zastupnik Hrvatskih suverenista ga je, mašući paketom plavih vrećica koje je nazvao »porez na budale«, upitao zašto na njima nema deklaracije, podsjećajući ga da je već ranije na to upozoravao. Mikulić mu je odgovorio da je proveden nadzor i da nisu utvrđene nikakve nepravilnosti budući da se proizvođač navodi na samoj vrećici.


– Morate otvoriti vrećice, poučio je glavni državni inspektor Milanovića Litru, koji mu je prišao i predao paket plavih vrećica. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je na osnovu svega što je do tada čuo zaključio da Milanović Litre nije u svojoj obitelji zadužen za bacanje smeća, pa »nije ovo registrirao«. No, oporbeni zastupnik ga je demantirao.


– Nažalost, jesam zadužen, a živimo na četvrtom katu, nemamo lift i nije lagano. Ali, sasvim sigurno ne koristim ove vrećice, »outao se« Milanović Litre i time se potencijalno izložio novčanoj kazni.