Veliko priznanje

Zaklada Solidarna dobitnica nagrade Europski građanin za Fond 5.5 za pomoć stradalima u potresu

Portal Novi list

Ustrajna građanska solidarnost stvorila je Fond 5.5. i učinila pouzdanim izvorom podrške stradalima u potresu.Projekt Fond 5.5 zaklade Solidarna ovogodišnji je nacionalni dobitnik nagrade Europski građanin.


Riječ je o priznanju kojim Europski parlament vrednuje rad udruženja, organizacija i pojedinaca na promicanju razumijevanja i jačanju europskog zajedništva.


“Ponosni smo što je Europski parlament prepoznao rezultate našeg rada. Ovo nije samo nagrada SOLIDARNE, već svih donatora i donatorica kojih je više od 27000 te stotina volontera i volonterki, suradnika i suradnica i suradničkih organizacija.
Ustrajna građanska solidarnost stvorila je Fond 5.5. i učinila pouzdanim izvorom podrške stradalima u potresu, od prvih dana hitnog zbrinjavanja do ustrajnog rada na održivoj obnovi i oporavku kronično zanemarenih zajednica.


Zahvalni smo svima na povjerenju, otvorenosti i suradnji, bez čega Fond 5.5. ne bi uspio prebroditi mnoštvo administrativnih i operativnih izazova.


Mi ćemo i dalje biti podrška ljudima, ali i korektiv vlasti.


Uspjeli smo pokazati da u krizama možemo i znamo adekvatno odgovoriti, a otvoreni smo za suradnju sa svima dobre volje, od pojedinaca/ki, tvrtki, organizacija i vlasti”, rekao je Ivan Blažević, direktor Zaklade Solidarna.Fond 5.5 osnovan je nakon potresa u Zagrebu, u ožujku 2020. kako bi pružao kriznu financijsku potporu socijalno ugroženim građanima.


Ponovno je aktiviran nakon neposredno potresa koji su u prosincu 2020. pogodili Sisačko-moslavačku županiju. Kroz veliku humanitarnu akciju prikupljeno je više od 17,2 milijuna kuna usmjerenih na više od 1200 obitelji stradalih od potresa.


Oblici podrške uključili su jednokratnu financijsku pomoć, pomoć u stambenom zbrinjavanju, popravcima i obnovi kuća i gospodarskih objekata.


Uloženo je i 1,2 milijuna kuna u razvoj lokalnih zajednica i obrazovnih kapaciteta širom potresom i siromaštvom pogođene regije.


Fond 5.5 ostaje aktivan na Baniji i u 2022. godini, s ciljem što bržeg završetka svih projekata gradnje do kraja godine.


Svečanost povodom uručenja nagrade predstavnicima zaklade Solidarna održat će se u rujnu Petrinji.