Vlada je napravila korak nazad

ZAJEDNIČKI USPJEH Izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju pobjeda 750.000 građana koji su potpisali za referendum

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ocijenio je kako je to veliki zajednički uspjeh sindikata i građana, koje se lošim zakonskim rješenjima prisiljavalo na lošije uvjete umirovljenja, duži rad i siromaštvo u starosti.ZAGREB – Inicijativa “67 je previše” priopćila je kako je usvajanje izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju pobjeda svih 748.624 građana, koji su dali svoj potpis za referendum o promjenama uvjeta za mirovinu.


Inicijativa pritom ističe kako ostaje “gorak okus izigravanja demokracije” zbog nedopuštanja građanima da putem referenduma iskažu svoje mišljenje.


Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ocijenio je kako je to veliki zajednički uspjeh sindikata i građana, koje se lošim zakonskim rješenjima prisiljavalo na lošije uvjete umirovljenja, duži rad i siromaštvo u starosti.
S gotovo 750.000 prikupljenih potpisa pokazali smo vlasti da ne može bez razgovora sa sindikatima, kao predstavnicima radnika, donositi odluke o radnim i socijalnim uvjetima, rekao je Sever podsjetivši da je to već četvrti put da su sindikati zajedno s građanima uspjeli spriječiti donošenje loših zakonskih odredbi.


Ustavnopravni stručnjaci koje smo konzultirali potvrdili su naše mišljenje kako ovakva odluka Vlade i Sabora nije u skladu s demokratskim standardima te se njome obezvređuje institut referenduma, navodi Inicijativa.


Posebno su zabrinuti mogućnošću da se izmjene koje usvoji Sabor lakše mijenjaju od onih koje bi se usvojile neposrednim izjašnjavanjem građana na referendumu.


“Moguće je da se neka buduća Vlada i saziv parlamenta odluče na ponovno nametanje rješenja koja smo uspjeli poništiti. Poručujemo im da ni ubuduće nećemo pristati na prisilni rad do 67. godine i druga po radnike nepovoljna rješenja”, poručio je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.


Da bi ova priča do kraja završila, Hrvatski sabor treba donijeti poseban zaključak ili odluku u kojoj će izrijekom navesti što usvajanje ovih izmjena znači za referendumsku inicijativu i predane potpise, kaže predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.


“Građani imaju pravo na jasan odgovor zašto nije raspisan referendum koji su svojim potpisima tražili, odnosno tko je za to odgovoran”, naglasio je Novosel.