Prijavljeno petero ljudi

Zagrebačka policija kazneno prijavila napadače na sudionike Zagreb Pridea

Hina

Foto Matija Habljak/PIXSELL

Foto Matija Habljak/PIXSELL

Policija je precizirala kako su prijavljeni muškarci stari 18, 19, 26 i 39 godina, a žena 24 godine, ali i da su osumnjičeni počinitelji locirani u masi odmah po dojaviZagrebačka policija kazneno je prijavila četvoricu muškaraca i jednu ženu zbog nasilničkog ponašanja iz mržnje nad sudionicima subotnjeg Zagreb Pridea, priopćila je policija u ponedjeljak.


Policija je precizirala kako su prijavljeni muškarci stari 18, 19, 26 i 39 godina, a žena 24 godine, ali i da su osumnjičeni počinitelji locirani u masi odmah po dojavi.


U policiji kažu da su prijavljeni muškarci u subotu oko 22.30 sati vrijeđali 22-godišnjaka na Marulićevom trgu gdje se nakon završetka “parade ponosa” okupio dio sudionika Zagreb Pridea.
Potom je, dodaje policija, 39-godišnjak udario šakom u oko 22-godišnjaka, nakon čega  je zastavu duginih boja, koju je napadnuti mladić odložio na tlo, predao ostaloj trojici osumnjičenika. Dok su oni zastavu držali u rukama, 39-godišnjak ju je poprskao sprejem i pokušao zapaliti upaljačem.


”Takvim drskim ponašanjem te nasiljem na javnom mjestu, a koje je počinjeno zbog spolnog opredjeljenja oštećenoga, osumnjičenici su oštećenog doveli u ponižavajući položaj”, istaknula je policija.


Osumnjičena 24-godišnjakinja je, nadodaje policija, prijavljena jer je u trenutku paljenja zastave duginih boja prišla 21-godišnjem sudioniku povorke koji je događaj fotografirao te ga je počela vrijeđati, a potom i udarila šakom u čelo. Uz to, 21-godišnjakinja je osumnjičena da je vrijeđala i udarila 32-godišnjakinju koja je mobitelom snimala paljenje zastave.


Također, 24-godišnjakinja je osumnjičena da je vrijeđala i udarila šakom u čelo 26-godišnjakinju koja je isto svojim mobitelom snimala paljenje zastave.


Zagrebačka policija je naglasila da su osumnjičenici uhićeni nakon brzog i pravovremenog dolaska policajca koji su na temelju uočenog ponašanja locirali moguće počinitelje te pristupili smirivanju situacije i utvrđivanju okolnosti koje su do toga dovele.


”Pristupilo se utvrđivanju identiteta i prikupljanju kroz razgovor početnih informacija te s obzirom da se tijekom tog postupanja reakcije nisu smirivale, policajci su primijenili i ovlast upozorenja te fizički poduzeli mjere kako bi razdvojili osobe, što je uz procijenjenu njihovu brojnost i osjetljivost situacije bila primjerena reakcija održavanja povoljne situacije do dolaska dodatnih policijskih snaga”, zaključuje PU zagrebačka.