Pad

ZABRINJAVAJUĆE Kišni svibanj potvrdio: Hrvatska je jednostavno previše ovisna o turizmu

Jagoda Marić

Foto  I. CAGALJ/PIXSELL

Foto I. CAGALJ/PIXSELL

Nakon 56 mjeseci kontinuiranog rasta razina maloprodajnog prometa znatno je podignuta pa, zbog sada već relativno visoke baze, rast usporava, a oscilacije su izraženije, kažu iz HGKZAGREB – Glavni generator rasta hrvatskog gospodarstva, potrošnja u maloprodaji u svibnju je doživjela značajan pad i to u odnosu na prethodni mjesec, ali i u odnosu na svibanj prošle godine. Promet u trgovini na malo, objavio je Državni zavod za statistiku, pao je u svibnju za čak 4.6 posto u odnosu na travanj, te dva posto u odnosu na svibanj prošle godine. Tako je, nakon 56 mjeseci neprekidnog rasta, odnosno od kolovoza 2014. godine, u prošlom mjesecu prvi put zabilježen pad potrošnje, ali ukupno u pet mjeseci promet u trgovini na malo je veći za četiri posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Ne stižu ohrabrujući podaci ni za industriju koja je u svibnju rasla za 0,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je u odnosu na travanj pala 1,7 posto. Posebice brine podatak da je u svibnju prerađivačka industrija, koja bi trebala biti glavni izvor izvoza, pala za 2,3 posto. Tako je prošli mjesec donio pad i u trgovini na malo i industriji u odnosu na isti mjesec prošle godine. Zasad se kao glavni razlog pada potrošnje ističe činjenica da je potrošnja u svibnju prošle godine snažno rasla, pa je viša i baza na koju se mjeri ovogodišnji svibanj, ali da je u Hrvatskoj, koja je ovisna o potrošnji turista, u svibnju bilo loše vrijeme, odnosno da je bilo puno kišnih dana, ali i to da je prošle godine potrošnja snažno rasla u tom mjesecu što znači i da je baza na koju se mjeri godišnji rast bila velika. Ipak, ako je kiša donijela usporavanje potrošnje zaslužna je vjerojatno za rast u opskrbi električnom energijom i plinom od 20 posto, jer su kišna razdoblja donijela pojačanu proizvodnju električne energije.


Ranjivost Hrvatske


Ekonomski analitičar Željko Lovrinčević kaže da podaci za svibanj pokazuju koliko je Hrvatska ovisna o turizmu i koliko je u potrošnji zapravo potrošnja stranih turista, ako su kišni dani na godišnjoj razini uspjeli uzrokovati pad i u odnosu na prošli mjesec i isti mjesec prošle godine. Dodaje i da to sugerira koliko je Hrvatska ranjiva na loše turističke rezultate i tvrdi da će se to već vidjeti na proračunu za prošli mjesec, odnosno na prihodima od najvažnijeg poreza PDV-a. Na ovisnost o turizmu upozoravaju i analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) koji naglašavaju da se pad prometa u trgovini na malo dogodio na mjesečnoj i godišnjoj razini dogodio unatoč razmjerno visokoj razini potrošačkog optimizma i očekivanja te činjenici da se nastavlja rast plaća i zaposlenosti.Usporavanje i pad industrijske proizvodnje u svibnju sigurno su posljedica i usporavanja na glavnim tržištima za hrvatske proizvode u Njemačkoj i Italiji. Napominju to i analitičari RBA, pa kažu da će rast u industriji, i to po skromnim stopama, i dalje generirati djelatnosti vezane uz trgovinu na veliko i na malo, prijevoz i skladištenje, smještaj, pripremu i usluživanje hrane, informacije i telekomunikacije te graditeljstvo, dok će »usporavanje gospodarstava najvažnijih hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera ograničavati snažniji oporavak u industrijskoj proizvodnji.

– Preliminarni podaci o dolascima i noćenjima turista ukazuju na smanjenje, ali i upozoravaju na visoku ovisnost o turizmu, stoji u analizi RBA. Ipak, oni vjeruju da će se, unatoč negativnim svibanjskim podacima, realni promet u trgovini na malo vratiti pozitivnim vrijednostima idućih tromjesečja.


Rast zaposlenosti


– Visoka baza i ovisnost o turizmu, u kojemu očekujemo skromnije stope rasta noćenja u odnosu na 2018., sugeriraju i potvrđuju naša očekivanja da bi na razini cijele godine promet u trgovini na malo mogao blago usporiti i ostvariti realnu godišnju stopu rasta od 3,5 posto. Međutim, i u takvim uvjetima djelatnosti vezane uz trgovinu i turizam ostat će najveći generator rasta gospodarstva tijekom 2019. godine, poručuju analitičari RB-a. Pad u trgovini na malo za hrvatsku gospodarsku komoru je pomalo neočekivan jer svi glavni čimbenici koji utječu na razinu potrošnje, navode oni, održavaju pozitivne naznake svojih kretanja pa se tako na tržištu rada nastavlja rast zaposlenosti i pad broja nezaposlenih, rastu plaće i kupovna moć stanovništva, rastu krediti stanovništvu, a indeks pouzdanja potrošača je u svibnju zabilježio rekordno visoku razinu otkad se mjere očekivanja potrošača.– Navedene činjenice upućuju na to da je pad maloprodajnog prometa privremen i rezultat je ponajprije različitih okolnosti koje su prevladavale u svibnju ove i prošle godine. Nakon 56 mjeseci kontinuiranog rasta razina maloprodajnog prometa znatno je podignuta pa, zbog sada već relativno visoke baze, rast usporava, a oscilacije su izraženije, kažu iz HGK i dodaju da je već dva mjesec ranije bilo uočljivo usporavanje, pri čemu je u svibnju situacija dodatno specifična i zbog visoke razine potrošnje u tom mjesecu prošle godine., ali su određen utjecaj imali i hladno i kišovito vrijeme koje je smanjilo turistički promet, osobito u privatnom smještaju i kampovima, stoga i potrošnju turista u trgovini na malo.