Ministrica poljoprivrede

Vučković: Hrvatska bilježi negativne trendove u svinjogojstvu, proizvodnji mlijeka, vinarstvu te proizvodnji krumpira

Hina

Marija Vučković / snimio Davor Kovačević

Marija Vučković / snimio Davor Kovačević

Glavne teme sastanka ministara poljoprivrede članica EU bile su stanje na tržištu poljoprivrednih proizvoda, smanjenje otpada od hrane, reformski paket ZPP-a i nova EU strategija za šumeMinistrica poljoprivrede Marija Vučković na virtualnom sastanku ministara poljoprivrede EU u ponedjeljak je izjavila da se zbog viška robe na tržištu EU-a te posljedica Covid krize u Hrvatskoj bilježe negativni trendovi u više poljoprivrednih sektora te da se stoga pripremaju programi državnih potpora.


Glavne teme sastanka ministara poljoprivrede članica EU bile su stanje na tržištu poljoprivrednih proizvoda, smanjenje otpada od hrane, reformski paket ZPP-a i nova EU strategija za šume, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.


Ministrica Vučković na tom sastanku dala je informaciju o sektorima koji su najviše pogođeni nestabilnostima zbog viška robe na tržištu EU-a te posljedica Covid krize.
Kako je istaknula, zahvaljujući brzoj reakciji u prvoj polovini godine, spriječena je veća šteta za poljoprivrednike, međutim, stanje i dalje nije stabilno, posebno u svjetlu novih ograničenja koja osobito pogađaju izvozne sektore i one povezane uz ugostiteljstvo.


Izvijestila je da se u Hrvatskoj bilježe negativni trendovi u više sektora, a osobito u svinjogojstvu, proizvodnji mlijeka, vinarstvu te proizvodnji krumpira. Svaki od tih sektora suočen je s padom prodaje i padom cijena.


Zbog toga je zatraženo od Europske komisije da poduzme mjere stabilizacije tržišta u skladu sa zakonodavstvom EU, a Ministarstvo poljoprivrede istovremeno priprema programe potpora kojima će se osigurati pomoć pogođenim poljoprivrednim sektorima iz državnog proračuna, kaže se u priopćenju.


Na sastanku je također dana informacija o poduzetim aktivnostima kojima je cilj smanjenje gubitaka i rasipanja hrane.


Vučković je izvijestila o Planu sprječavanja i smanjenja otpada od hrane za razdoblje do 2022. godine, koji je hrvatska Vlada usvojila prošle godine. Planom se predviđaju aktivnosti usmjerene na unaprjeđenje sustava doniranja hrane te informiranje i educiranje javnosti, posebno djece školske dobi, budući da značajan dio otpada od hrane nastaje u kućanstvima.


Ministarstvo poljoprivrede uvelo je informatički sustav za doniranje, koji će omogućiti lakše uspostavljanje kontakta između donatora i posrednika te modificiralo pravni okvir za doniranje.


Vezano uz donošenje nove EU strategije za šume, Hrvatska je podržala najavljene aktivnosti, naglasivši da treba zadržati nacionalnu nadležnost u pitanjima povezanima sa šumarskom politikom, kaže se u priopćenju.