Raskol u Domovinskom pokretu

Vučemilović kaže da je prerano govoriti napušta li Domovinski pokret: ‘Mutni likovi žele preuzeti stranku’

Dražen Ciglenečki

Mutni likovi koji pokušavaju preoteti stranku Škori zamjeraju mi što nastupam u medijima, kaže Vesna VučemilovićZAGREB – Miroslav Škoro podnio je prije deset dana ostavku na dužnost predsjednika Domovinskog pokreta, a njegova sestra Vesna Vučemilović ostala je jučer usamljena na sjednici stranačkog Predsjedništva.


Nakon što je doznala da će, zbog stegovnog postupka koji je protiv nje pokrenuo Sud časti, moći samo govoriti, ali ne i glasovati, ona je već nakon dvadesetak minuta demonstrativno napustila sjednicu Predsjedništva. Svi ostali članovi tog tijela, a među njima i svi saborski zastupnici Domovinskog pokreta osim Miroslava Škore i Vesne Vučemilović, podržali su jednoglasno predložene odluke, uglavnom dokumente vezane za predstojeće unutarstranačke izbore, a formalno su i prihvatili ostavku predsjednika Domovinskog pokreta, kao i glavnog tajnika Darija Žepine. Nevjerojatan je to razvoj događaja u stranci koju je osnovao i njezin zaštitni znak bio Škoro, a važnu ulogu imala i njegova sestra. Vesna Vučemilović će, doznajemo, dobivati poziv i za iduće sjednice Predsjedništva, na kojima također neće smjeti glasovati. Stegovni postupak može, sukladno Statutu Domovinskog pokreta, trajati najdulje 90 dana, a do njegovog završetka mirovat će stranačka prava i obveze Vesne Vučemilović.


Ona nam jučer nije rekla hoće li čekati odluku Suda časti ili će prethodno sama nešto poduzeti, eventualno otići iz Domovinskog pokreta.
– Prerano je o tome govoriti, kazala nam je Vesna Vučemilović.


Inače, Statut predviđa tri vrste sankcija, opomenu, oduzimanje dužnosti u stranci i isključenje. Čini se da je raspoloženje u vrhu Domovinskog pokreta trenutačno takvo da Vesna Vučemilović neće biti najteže kažnjena, ali uz uvjet da prestane sa svojim kritičkim medijskim istupima. Ona nije davala izjave nakon odlaska s jučerašnjeg sastanka, ali se oglasila putem Facebooka. »Na sjednici Predsjedništva oduzeta mi je riječ i protiv mene je pokrenut disciplinski postupak. Problem je što kolovođe ove sramote očito ne razumiju da me ni na taj način neće ušutkati! Mutni likovi koji pokušavaju preoteti stranku Miroslavu Škori zamjeraju mi, navodno, to što nastupam u medijima, a onda me ušutkavaju na sjednici Predsjedništva, koja se nikad ne bi ni održala da ja nisam ustrajala«, poručila je Vesna Vučemilović.


– Žao mi je da je Vesna napustila sjednicu. Više nas ju je molilo da ostane do kraja i sudjeluje u raspravi, ali nije htjela. Prvi bih digao glas da je netko ušutkavan i zastrašivan. Slobodno je mogla govoriti što je htjela i postavljati pitanja i nekorektno je ovako nastavljati. Ako želimo dobrobit Domovinskom pokretu, ovo nije način jer i dalje vodi u nered. To jednostavno mora prestati, mora prestati radi svih nas, rekao je predsjednik Kluba zastupnika DP-a Stjepo Bartulica na press konferenciji na kojoj su bili svi prisutni članovi Predsjedništva. Zamjenik predsjednika Mario Radić, koji sada vodi stranku, otkrio je da se u utorak sastao sa Škorom i ustvrdio da njih dvojica imaju dobru komunikaciju.


Stranka kupila Škorino vino


Već nekoliko mjeseci u političkim kuloarima kruži trač da je Domovinski pokret kupio od Škore njegovo vino u vrijednosti 600, 700 tisuća kuna, kako bi ga za prošli Božić dijelili kao dar. Radić je jučer, upitan od novinara, negirao samo cifru.


– Je neko vino naručeno, ali sigurno ne za 700 tisuća kuna, izjavio je Radić. Nama je kasnije rekao da niti ne zna koliko je točno stranačkog novca izdvojeno za kupnju tog vina, ali da ga Škoro ni ne proizvodi toliko da bi koštalo 700 tisuća kuna.