Epidemiolog Branko Kolarić

‘Vrijeme je za najstrože mjere koje u ovom času možemo podnijeti. Rezultate ćemo vidjeti tek za tri tjedna’

P. N.

Branko Kolarić / Foto Marko Prpic/PIXSELL

Branko Kolarić / Foto Marko Prpic/PIXSELL

Kaže da je on strože mjere zagovarao još prije mjesec dana i da bi bilo manje oboljelih da smo ih ranije uveliEpidemiolog Branko Kolarić pozdravlja uvođenje strožih mjera u Hrvatskoj. Dapače, kaže da nam u ovom trenutku trebaju najstrože koje Hrvatska može podnijeti.


“Mi smo razgovarali prošli tjedan na Znanstvenom savjetu oko toga da ako u sljedećih nekoliko dana bude pritisak na bolnice, da će se donijeti novi set mjera. Svakako pozdravljam snažnije protuepidemijske mjere. Zabrinut sam situacijom i pritiskom na naše bolnice”, rekao je Kolarić za N1, dodavši da će i unatoč mjerama u sljedeća dva ili tri tjedna pritisak na bolnice i dalje biti velik.


Kaže da je on strože mjere zagovarao još prije mjesec dana i da bi bilo manje oboljelih da smo ih ranije uveli.
“Cjepivo samo što nije. U sljedeća dva ili tri mjeseca moramo što više smanjiti štetu od ove epidemije i sad je najbolje vrijeme za najstrože mjere koje Hrvatska može podnijeti. Treba spriječiti svako nepotrebno okupljanje ljudi, koje nije posao ili škola. Zadržavanje ljudi u zatvorenim prostorima treba minimizirati. Treba tri do četiri dana da mjere zažive, inkubacija bolesti traje oko dva tjedna, tako da u sljedeća dva tjedna možemo imati porast zaraženih, a da se danas nitko ne zarazi, a nakon toga još tjedan dana nakon čega možemo očekivati pad, objasnio je Kolarić, prenosi N1.


Rezultate očekuje za 3 do 4 tjedna.