Briga o svojima

Vrdoljak u svojoj gubitaškoj tvrtki “udomio” smijenjenog Ponoša. Štoviše, on mu je – prvi zaposlenik

P. N.

Foto Davor Kovačević / Sandra Šimunović PIXSELL

Foto Davor Kovačević / Sandra Šimunović PIXSELL

Kada ga je preuzeo Fond je imao minus od 400 milijuna kuna, a on ga je doveo u plus od milijardu kuna. Mislim da to dovoljno govori o njegovim sposobnostima. Politički se onakve izjave ne mogu davati, ali je njegov rezultat neosporan, poručio je VrdoljakZAGREB – Da se HNS uvijek pobrine za svoje kadrove, dokazuje slučaj nedavno smijenjenog direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravka Ponoša. Iako se on nedavno potpuno neprimjerenim rječnikom bio obrušio na sindikalce u toj instituciji prijeteći da će im »odšarafiti glavu«, te je potom tu snimku čak i sam bio dao u javnost pa je na kraju morao odstupiti, za njega se pobrinuo glavom i bradom šef HNS-a Ivan Vrdoljak. On je potvrdio da je u svojoj tvrtki Livit zaposlio Dubravka Ponoša.


– Dubravko Ponoš je od prije tri dana prijavljen u mojoj tvrtki. Kada ga je preuzeo Fond je imao minus od 400 milijuna kuna, a on ga je doveo u plus od milijardu kuna. Mislim da to dovoljno govori o njegovim sposobnostima. Politički se onakve izjave ne mogu davati, ali je njegov rezultat neosporan, poručio je Vrdoljak u razgovoru za RTL.


Odlazeći s funkcije u Fondu, Ponoš je bio izjavio: »Odlazim s pozicije direktora Fonda u trenutku kad on na računu ima 1,5 milijardi kuna i financijski stoji bolje nego ikad, stoga mi je drago što su ljudi pokazali da znaju raditi kad ih se vodi na kvalitetan način. Osobno u ove dvije godine vjerujem da sam pokazao da znam voditi instituciju kao što je ovaj Fond, a javnost je odlučila o mom odlasku i tu odluku prihvaćam«.
Inače, šef HNS-a Vrdoljak lani je osnovao tvrtku Livit koja se bavi računalnim programiranjem, a tvrtka je prošlu 2018. godinu završila s minusom od 33.600 kuna. U toj tvrtki je i osobno zaposlen, a kad je otišao s funkcije nije iskoristio pravo na »šest plus šest mjeseci«. Ali je ove, pak, godine osnovao i tvrtku Sunčani Žnjan, a ona bi se trebala baviti gradnjom i poslovanjem nekretninama, te imaju u planu gradnju zgrada s desetak stanova na Žnjanu. 


Vrdoljak je vlasnik i jedini registrirani zastupnik tvrtke Livit koja prema podacima Fine još uvijek nema ni jednog zaposlenog – dakle, Ponoš bi trebao biti prvi, javlja RTL. Tvrtka ima minimalističku web stranicu preko koje je jedino moguće poslati poruku na e-mail adresu.