DODATNI KAPACITETI

Vojska postavila šatore ispred KB Dubrava: Sve zagrebačke bolnice su mobilizirane

P. N.

Foto RTL

Foto RTL

"Ovdje se može provoditi terapija kisikom. U trenutku kada terapija preraste ovih 15 litara, tada pacijenti moraju ići na jedinicu intenzivnog liječenja na daljnje pojačano intenzivno liječenje", ističe infektolog Bruno Baršić.Kod Kliničke bolnice u Dubravi postavljen je veći broj šatora spreman za prihvat novozaraženih.


Šatore u Dubravi, kao i one ostale diljem zemlje, postavila je vojska. Svaki šator ima deset kreveta i instalirane naprave za dovod kisika.


“Ovo je pripremljeno, tako će to izgledati, još će samo biti prekrivači kad pacijenti dođu i još tim sestara i liječnika. Dakle stavljena je posteljina, mjerači kisika, lijekovi su ovdje, materijal i pribor za reanimaciju i tako dalje. Oni su stavljeni u funkciju da se pacijenti mogu početi primati. Ovdje se može provoditi terapija kisikom. U trenutku kada terapija preraste ovih 15 litara, tada pacijenti moraju ići na jedinicu intenzivnog liječenja na daljnje pojačano intenzivno liječenje”, kaže infektolog u KB Dubrava Bruno Baršić za RTL.
Od danas je u šatorima i grijanje. Na krevete će pacijenti kojima je potreban kisik. U Kliničkoj bolnici Dubrava od 230 pacijenata – 29 je na respiratoru, a 160 treba kisik.


“Ovdje se može provoditi terapija kisikom. U trenutku kada terapija preraste ovih 15 litara, tada pacijenti moraju ići na jedinicu intenzivnog liječenja na daljnje pojačano intenzivno liječenje”, dodaje Baršić.


U takozvanom C bloku pregrađuje se dio prema poliklinikama koji je čist. Stvaraju se uvjeti za siguran boravak covid bolesnika. Operacija za nekovid pacijente – nema. Od ponedjeljka je ovo COVID bolnica.


“Taj dio bi bio predviđen za odmaranje našeg osoblja kao čisti dio u kojem se može boraviti bez zaštitne opreme. Mi smo sad definitivno u fazi maksimalne mobilizacije, sve zagrebačke bolnice su mobilizirane”, govori koordinator bolničkog liječenja u KB Dubrava Ivica Lukšić.


Stiglo je 10 novih respiratora, šire se kapaciteti. Najmanje kreveta i respiratora je ostalo u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević. Iskorišteno je više od 80% kreveta i 30% respiratora. Ono što je važno za naglasiti je da je popunjenost ukupnog broja kreveta za covid bolesnike, a respiratora za sve bolesnike uključujući i covid te da se ove brojke mijenjaju iz dana u dan.