Ponuda sindikatima

VLADA USTUKNULA Planirana ušteda na plaćama pala s milijardu na samo 450 milijuna kuna

Jagoda Marić

Nova ponuda je da se državna uprava i javni sektor odreknu povećanja osnovice za izračun plaće od po dva posto od 1. lipnja i 1. listopada sve do 1. siječnja 2021. Umjesto regresa, dobili bi Cro-karticu, a o isplati božićnice razgovarat će se kasnijeVlada je u novom krugu pregovora sa sindikatima oko smanjenja prava zaposlenih koji plaću dobivaju iz državnog proračuna učinila ustupke, posebice kad su u pitanju policija i prosvjetari, pa je tako i njezina planirana ušteda pala s više od milijardu kuna na oko 450 milijuna kuna.


Nova ponuda je da se državna uprava i javni sektor odreknu povećanja osnovice za izračun plaće od po dva posto od 1. lipnja i 1. listopada, odnosno da se to povećanje suspendira do 1. siječnja sljedeće godine. Uz to, umjesto neisplate regresa od tisuću i pol kuna, zaposleni bi dobili Cro-karticu čime bi se stimulirala domaća potrošnja, a o isplati božićnice razgovori će se voditi kasnije. Ove godine bit će isplaćena i jubilarna nagrada. Vlada je odustala od dijela ponude kojima bi se obustavilo povećanje koeficijenta i dodatka za prosvjetu i policiju. Sindikati ponudu nisu objeručke prihvatili, ali nisu je odmah ni odbili, zasad je ocjenjuju kao zanimljivu i kao pomak u odnosu na prethodnu, pa je moguće da se sljedeći tjedan i dogovore s Vladom i da se sporazum sklopi prije 1. lipnja, kako ne bi bilo povećanja osnovice od tog datuma. Prije toga, sindikati moraju konzultirati svoje članove.


Zaslužuju više


Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović tvrdi da su sindikati zadovoljni današnjim pregovorima, ali napominje kako se mora pronaći kompromis između očekivanja i onoga što javne financije mogu podnijeti.
– Što se tiče povećanja plaća, naš je prijedlog da se to suspendira do 1. siječnja 2021. To znači da će u siječnju, kao što je i ugovoreno, osnovica biti 6.044 kune, pojasnio je Aladrović. Osnovica je to plaće koju su državni službenici i zaposleni u javnim službama trebali imati od listopada ove godine. Ministar se nada da će sindikati tu ponudu prihvatiti i time pokazati solidarnost s nesigurnim dijelovima ekonomije, pa podsjeća na to da su plaće u privatnom sektoru već niže i da će se to smanjenje možda još događati u tvrtkama koje nisu provele takav dogovor.


Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković upozorila je na to da njezin sindikat predstavlja članstvo s najnižim plaćama, od tri do pet tisuća kuna, i da ne bi trebali podnositi teret ove krize, a za njih će gubitak regresa biti veliki minus u kućnom budžetu, jer onima koji sebi ne mogu priuštiti ljetovanje, očito Cro-kartica umjesto regresa ne znači baš puno.


– Radi se o plaćama između tri i pet tisuća kuna. Svako ukidanje božićnica i regresa za njih predstavlja veliki minus i teret u budžetu. Neki od toga kupuju školske knjige i ne idu na ljetovanje, pojasnila je Šušković.


Sindikati djelatnika MUP-a, policije i državnih namještenika smatraju da je Vladina ponuda pomak u odnosu na onu prethodnu, ali se sada ne žele očitovati o njoj, nego će je prvo, kako je najavio predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar, predstaviti svojim tijelima i članstvu. Za predsjednika Sindikata policije Hrvatske Dubravka Jagića ponuda je zanimljivija od prošle, ali ipak kaže da nije onakva kakvu je sindikat želio i kakvu njihovi članovi zaslužuju.


– Policijski službenici, zaposlenici u MUP-u, pravosudni policajci, vatrogasci, carina, su najpotplaćeniji, uvijek smo bili na prvoj crti. Od pojave bolesti COVID-19 dizali su nas svi u nebesa, a sad smo prvi na crti kada treba rezati plaće. Mislim da nije fer ni u redu, poručio je Jagić.


Neplaćeni prekovremeni


Vladina ponuda zanimljiva je sindikatima koji predstavljaju zaposlene u obrazovanju i zdravstvu, ali će je na odlučivanje dati članstvu tek kad je dobiju u pisanom obliku. Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić zaključio je da se novom ponudom ne uskraćuje ni jedno pravo, nego se radi o suspenziji. Pojasnio je i to da će se u slučaju da svi sindikati ne prihvate ponudu, provesti ono što je odlučila većina.


Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec vjeruje kako će se nakon odluke članstva i tijela ipak doći do nekog rješenja.


– Ako bude prihvatljiva ponuda našim članovima vezano uz dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru, pitanje koeficijenata i pitanje dodatka u obrazovanju bit će stavljeno ad-acta, zauvijek, kazao je Mihalinec, dodajući da se neće dirati sve što su uspjeli dobiti najduljim štrajkom u hrvatskoj povijesti.


Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinovića Čaić kazala je da prijedlog ovakav kakav jest ne može biti prihvaćen jer se mora razgovarati i o neriješenim problemima liječnika, budući da Vlada još nije izašla s prijedlogom kako misli platiti zaostatke vezane uz plaćanje prekovremenog rada, iako je dogovoreno kako će se oni plaćati ubuduće.