PROMPTNA REAKCIJA

Vlada odgovorila Milanoviću: “Neobično je da predsjednik koronu doživljava kao karijes, a zaziva proglašenje izvanrednog stanja”

P. N.

Foto: Darko JELINEK

Foto: Darko JELINEK

Odluke stožera nisu ustavno dvojbene, niti političke. One se donose temeljem uputa struke i prvenstveno s ciljem zaštite života i zdravlja naših građana, navodi se u priopćenju Vlade

Predsjednik Zoran Milanović gostujući u Točki na tjedan rekao je kako je Stožer paraustavno tijelo. Tim se povodom oglasila i Vlada, javlja N1.
“Neobično je da predsjednik Republike, s jedne strane želi da koronavirus prihvatimo poput karijesa, a s druge strane zaziva proglašenje izvanrednog stanja tj. aktivaciju članka 17. Ustava. Odluke stožera nisu ustavno dvojbene, niti političke. One se donose temeljem uputa struke i prvenstveno s ciljem zaštite života i zdravlja naših građana.


Pravni temelj za donošenje Odluka Stožera su Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i Zakon o civilnoj zaštiti, te članak 16. hrvatskog Ustava. Ograničenja donesena radi sprječavanja širenja koronavirusa i zaštite ljudskih života, bila su razmjerna i balansirana, što je također u skladu s Ustavom.


Stožer će nastaviti raditi odgovorno i kvalitetno svoj posao i pripremati nove mjere za sprječavanje širenja zaraze, prateći dalje razvoj epidemiološke situacije”, poručili su iz Vlade.