Marko Primorac

Vlada će popustiti s mjerama pomoći zbog energenata i inflacije: ‘Lagano nestaje opravdanje za intervencijama’

Hina

Marko Primorac / Foto Sanjin Strukić / PIXSELL

Marko Primorac / Foto Sanjin Strukić / PIXSELL

Jučer nije produžena uredba kojom su smanjene trošarine na dizel i benzin (eurosuper), što je vlada prakticirala svaka dva tjednaMinistar financija Marko Primorac izjavio je u utorak da očekuje daljnje smanjivanje stope inflacije, iako ne isključuje mogući utjecaj cijena turističkih usluga na rast cijena u kolovozu, kao što se dogodilo lani.


Očekujem usporavanje inflacije, rekao je Primorac u izjavi uoči konferencija Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham) “Održivi porezni sustav: politika, praksa i perspektive”.


Ponovio je projekcije Ministarstva financija o inflaciji u 2024. godini od 3,1 posto. Dometnuo je da će ministarstvo u domeni fiskusa učiniti sve da ne pridonese rastu inflacije, ali i podsjetio da se inflacija tretira prvenstveno u domeni monetarne politike.
Što se tiče kolovoza, a u kontekstu podsjećanja na lanjski osmi mjesec koji je jednokratno prekinuo seriju smanjenja inflacije i donio rast cijena, rekao je da je “sve moguće” i podsjetio da je lani u kolovozu, prije svega zbog porasta cijena usluga u turizmu, trend usporavanja inflacije jednokratno prekinut.


“Moguće je da se određene cijene, prije svega usluga i to regionalno – na Jadranu i u dijelovima Hrvatske gdje je povišena potražnja zbog dolaska turista, zadrže na nešto višim razinama”, rekao je.


Upitan o mogućnosti popuštanja vladinih mjera pomoći gospodarstvu i građanima zbog cijena energenata i inflacije, odgovorio je da vlada to polako i čini.


Tako jučer nije produžena uredba kojom su smanjene trošarine na dizel i benzin (eurosuper), što je vlada prakticirala svaka dva tjedna, podsjetio je.


“U očekivanju velikog broja turista, a s obzirom da se radi o subvenciji, ne bi bilo previše logično subvencionirati građane koji nisu rezidenti Republike Hrvatske, na teret državnog proračuna”, rekao je.


“Polako radimo na popuštanju mjera (…), podaci su takvi da postupno nestaje opravdanje za značajnijim državnim intervencijama”, kaže ministar financija.