Svi Plenkovićevi ljudi

Vlada koja ruši rekorde: Od prve postave ministara ostalo je tek – sedam

Jagoda Marić

Foto/Robert ANIĆ/PIXSELL

Foto/Robert ANIĆ/PIXSELL

Iako su ministri odlazili i u paketima po četiri ili šest, a ne uvijek pojedinačno, ispada da je od početka mandata premijer u prosjeku »gubio« jednog ministra u manje od tri mjeseca. Kad smo premijera Plenkovića pitali o tome, on je odgovorio da je riječ tek o statistici, ali je dodao: »Moramo biti rekorderi po nečemu«ZAGREB – Nakon 39 mjeseci mandata Vlade Andreja Plenkovića s premijerom je od 20 suradnika, koji su dobili podršku Sabora 19. listopada 2016. godine, ostalo njih tek sedmero, Damir Krstičević, Zdravko Marić, Tomisilav Ćorić, koji je u međuvremenu promijenio resor, Nina Obuljen Koržinek, Tomo Medved, Gari Cappelli i Oleg Butković.


Dakle, iz Vlade je otišlo 13 članova iz originalne postave, gotovo dvije trećine, s time da je prošle godine Vladu napustila i ministrica vanjskih poslova Marija Burić Pejčinović koja je postala glavna tajnica Vijeća Europe, ali je u Vladu ušla tek 2017.


Iako su ministri odlazili i u paketima po četiri ili šest, a ne uvijek pojedinačno, ispada da je od početka mandata premijer u prosjeku »gubio« jednog ministra u manje od tri mjeseca.
Kad smo ga jučer pitali o tome, on je odgovorio da je riječ tek o statistici, ali je dodao: »Moramo biti rekorderi po nečemu«. Na pitanje očekuje li da će sa sadašnjim sastavom ipak izdržati do kraja mandata, odgovorio je da do kraja mandata i nije ostalo tako puno vremena.


Raskid s Mostom


Odlazili su Plenkovićevi ministri zbog brojnih razloga: jer su se raskidale koalicije, ili su se protivili sklapanju novih koalicija, jer je stanje u resoru koji su vodili desetljećima loše, a oni ga nisu popravili, ali najveći je broj ministara otišao nakon što se počelo propitivati jesu li u imovinske kartice zaboravili upisati dio imovine ili su prijavljenu imovinu procijenili na nižu vrijednost od stvarne.


Nijednog ministra nije srušio pokušaj oporbe za izglasavanje nepovjerenja, ali svi iz početnog tima koji su prošli taj postupak, naknadno su otišli iz Vlade, osim ministra financija. Samo prije tri mjeseca i Milan Kujundžić je lako preživio zahtjev za opozivom u Saboru, a danas bi malo tko iz parlamentarne većine rekao da je trebao ostati na svojoj dužnosti.


Bilo je i suprotnih slučajeva, ministar obrane i sadašnji potpredsjednik Vlade Damir Krstičević nije otišao, iako je podnio ostavku, i to ne premijeru, nego je javnost o tome obavijestio preko medija.


Krstičević se uvrijedio jer je predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović smatrala da je vojska trebala imati veću ulogu u gašenju velikih požara u Dalmaciji u ljeto 2017. godine.


Premijer je danima praktički molio Krstičevića da ostane, a on je na kraju povukao svoju ostavku iako je tvrdio da je neopoziva.


Puno odlučniji premijer je bio prije toga, u proljeće 2017. godine, kad je raskinuo koaliciju s Mostom, a ministre iz te stranke smijenio na sjednici Vlade jer nisu podržali odluku da se odbaci zahtjev oporbe za izglasavanje nepovjerenja ministru Zdravku Mariću. Nakon što ministri pravosuđa, unutarnjih poslova i zaštite okoliša, Ante Šprlje, Vlaho Orepić i Slaven Dobrović nisu glasali kao njihovi kolege iz Vlade, Plenković je hladno zamolio tajnicu Vlade da »pripremi odluku o razrješenju trojice Mostovih ministara«.


Nekoliko dana kasnije razrješenje je zatražio i četvrti Mostov ministar uprave Ivan Kovačić, a Plenković je sastavio koalicijsku Vladu s HNS-om. S tim potezom nije se slagao ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier i zbog koalicije s HNS-om dao je ostavku i vratio se u Sabor, a zamijenila ga je Marija Burić Pejčinović.


Umjesto Pave Barišića, ministrica je postala Blaženka Divjak, iako je Plenković i Barišića obranio od zahtjeva oporbe za opozivom.


Pometeni u trenu


Gotovo godinu dana tada sastavljena Vlada se držala na okupu, a onda je u svibnju 2018. godine otišla Martina Dalić zbog događanja vezanih uz donošenje i provođenje lex Agrokor. Iako su i oporba i mediji, pa i Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa propitivali i još propituju i premijerovu ulogu oko Agrokora, sve je stalo na Martini Dalić.


Na njezino mjesto u Ministarstvu gospodarstva je došao Darko Horvat, a potpredsjednik Vlade postao je Tomislav Tolušić, kojeg je pomela sljedeća najveća rekonstrukcija Vlade u srpnju prošle godine.


Propitivalo se tada kako su Tolušić, ali i ministri Lovro Kuščević i Goran Marić ispunili svoju imovinsku karticu, jesu li prijavili svu imovinu i ispravno joj naveli vrijednost, te zašto u imovinskoj kartici Gabrijele Žalac nema mercedesa kojeg su fotoreporteri danima snimali pred njezinom kućom.


Prvo je početkom mjeseca Lovro Kuščević objavio da je ponudio mandat na raspolaganje, premijer je to prihvatio, pa je tjedan dana kasnije Goran Marić dao ostavku i, što je neobično, to je objavio nakon potpisivanja ugovora o darovanju nekretnina Novom Vinodolskom, dok je pored njega sjedio ministar Butković.


Nekoliko dana kasnije premijer je nakon višesatnog sastanka u HDZ-u objavio da iz Vlade odlaze Tolušić, Žalac i Nada Murganić, koja nije bila u paketu problema s imovinom, ali je otišla zbog problema u resoru u kojem se njezinim odlaskom stanje nije popravilo.