Neposluh je kažnjen

SKUPO GA STAJALO SPOMINJANJE TITA Gordan Lauc više nije član Znanstvenog savjeta

P. N.

Foto Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto Tomislav Miletic/PIXSELL

“Premijer je jasno rekao da se zahvaljujemo gospodinu Laucu na suradnji. Nismo promijenili stav”, kazali su iz VladePremijer Andrej Plenković, nakon istupa znanstvenika Gordana Lauca na njegovom Facebook profilu u kojem je pozvao na prosvjede protiv covid-potvrda i vladu usporedio s Titom, kazao je da suradnja s Laucom u Vladinom Znanstvenom savjetu više nije moguća, javlja televizija N1.


Danas je o tome progovorio sam Lauc koji je gostujući u N1 Studiju uživo otvorio mogućnost da njegovo izbacivanje možda ipak nije konačno. Kazao je i kako njemu nitko nije ništa javio o izbacivanju.


“Lako moguće da su mi dani odbrojani. Premijer je rekao na televiziji da ne vidi kako ćemo dalje surađivati. Ja mogu samo reći da ne znam jer meni nitko ništa nije rekao”, rekao je Lauc.
Index je stoga Vladu upitao koji je Laucov status kada je riječ o članstvu u Znanstvenom savjetu.


Potvrdili su kako on više nije član tog tijela.


“Premijer je jasno rekao da se zahvaljujemo gospodinu Laucu na suradnji. Nismo promijenili stav”, kazali su iz Vlade.


Prisjetimo se, Gordan Lauc je u ponedjeljak napisao da se  uvođenjem sve šire upotrebe covid-potvrda cijepljenima daje “licenca za širenje virusa”.


“Moramo shvatiti da se čitav planet nalazi u teškoj situaciji. Mi smo mala zemlja koja teško može tvrditi da je najpametnija na svijetu. I sada kada Italija i Austrija, Njemačka uvode totalno sulude mjere, to što se tamo događa nema veze sa zdravom pameti, moramo priznati našoj Vladi da nije poklekla tim pritiscima kao drugi. Ja sam profesor na fakultetu i ja na sve ljude koje poučavam gledam kao svoju djecu i ja našu politiku pristupa pandemiji u velikoj mjeri osjećam svojim djetetom jer sam pridonio tome da se Hrvatska ponašala kako se ponašala. I kada dijete napravi poneki korak, a naša Vlada je napravila mali broj krivih koraka, zadnji je ovaj s covid-potvrdama, nećete se ljutiti na njega. Reći ćete ovo nije u redu, pogriješili ste, dijete će se ljutiti na vas, ali mislim da je to dužnost nas koji podučavamo”, rekao je danas Lauc u N1 Studiju uživo.


O usporedbi Vlade s Titom: Izvrnute teze


“To je zločesta usporedba. Usporedio sam ponašanje svih Vlada na svijetu s režimima koji su ljudima objašnjavali da oni opstaju zato što se vlade brinu za njih. Ja mislim da se naša Vlada manje ponaša kao Tito od Njemačke, Austrije… To nije istina da sam prozvao da se ponaša kao Tito, to su izvrnute teze iz mog teksta”, komentirao je Lauc u N1 Studiju uživo.


Jedna od teza koje je Lauc iznosio je da cjepivo ne štiti od zaraze.


 


Cijepili smo krive ljude


 


“Postoje velike studije koje su pokazale da već tri-četiri mjeseca nakon cijepljenja, cijepljeni ima gotovo istu vjerojatnost da će zaraziti drugoga kao i necijepljeni. Gibraltar sa 100 posto cijepljenih ima ogroman porast zaraženih. Mi još iz Izraela znamo da nakon šest mjeseci, osoba cijepljena s dvije doze se može zaraziti, vrlo vjerojatno, znači da nije 50 posto. Oni koji kažu da je to 20 puta, to je potpuna neistina. I kad to znamo, ne možemo cijepljenog smatrati sigurnim. I zato nam se događa to što se događa, kad gledamo bolnice vidimo u pojedinim bolnicima vrlo nagli skok broja zaraženih. Recimo, psihijatrijska bolnica. Pa nije ona primala covid pacijente. Cijepljeni zdravstveni djelatnici su proširili virus”, rekao je Lauc u N1 Studiju uživo.


“Ono što sad moramo napraviti je ne fokusirati cijepljenje na mlade i zdrave, što neće promijeniti sliku, nego moramo davati treću dozu zdravstvenim djelatnicima i davati treću dozu starijima od 50 ili 60. Što vidimo da ova mjere ne postiže. Vidimo da imamo sada više cijepljenih, ali smo cijepili krive ljude”, dodao je Lauc u N1 Studiju uživo.