ČLAN ZNANSTVENOG SAVJETA

Lauc protiv službene politike: “Covid-potvrde su besmislene, osiguravaju dodatne prihode Pfizeru i industriji testiranja”

P. N.

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

"Argument da su dobre jer potiču cijepljenje je pogrešan, budući da najmanje potiču cijepljenje onih kojima je to najpotrebnije, te samo "friziraju" statistiku", napsiao je Lauc na Facebooku.Vlada od sutra uvodi sve širu upotrebu covid-potvrda, a član njezinog Znanstvenog savjeta Gordan Lauc na Facebooku piše da se time cijepljenima daje “licenca za širenje virusa”.


Evo što je napisao Lauc:


“Ponosan sam na svoje studente!
Srednjoškolci i studenti su populacije koja najviše razmišlja, uči i pokušava shvatiti svijet oko sebe. S pametnim studentima je ogroman užitak raditi i to je jedan od rijetkih razloga zašto sam još uvijek na fakultetu…


Danas smo na Fakultetskom vijeću imali raspravu o uvođenju covid potvrda za studente. U sklopu rasprave prikazani su rezultati ankete kojoj je pristupio najveći dio studenata. Oko 65% naših studenata je cijepljeno. Ponosan sam na njih jer su preuzimanjem tog razmjerno malog rizika na sebe pokušali postati dijelom rješenja problema pandemije. Oko 35% studenata se nije cijepilo. Ponosan sam i na njih, jer su pokazali da razmišljaju svojom glavom, analiziraju dostupne činjenice i donose vlastitu odluku. Objektivno, za tijek pandemije potpuno je svejedno hoće li se zdravi studenti cijepiti, ili neće. Za njih je rizik teškog oblika bolesti mali i bez cijepljenja, a i oni koji su se cijepili će se vjerojatno većinom zaraziti i možda prenijeti zarazu dalje.


No ono na što sam najviše ponosan je da naši studenti, iako su sami većinom cijepljeni i imaju covid potvrde, velikom većinom odbacuju ideju da se covid potvrde nametnu svima kao obaveza.


Covid-potvrde su osmišljene kao sredstvo za lakši prelazak granice dok smo još mislili da će cjepiva zaustaviti širenje virusa. Od kada znamo da i cijepljeni u velikoj mjeri mogu širiti virus (gotovo jednako kao i ne cijepljeni nakon 6-7 mjeseci) covid-potvrde su potpuna besmislica čija je jedina svrha osigurati dodatne prihode Pfizeru i industriji testiranja. (argument da su dobre jer potiču cijepljenje je pogrešan, budući da najmanje potiču cijepljenje onih kojima je to najpotrebnije, te samo “friziraju” statistiku).


Sutra Senat Sveučilišta u Zagrebu raspravlja o covid-potvrdama. Vjerujem se da će članovi Senata biti barem jednako toliko razumni kao i naši studenti. Nadam se i da će izraziti svoje duboko gnušanje nad ovom potpuno besmislenom i opasnom odlukom Stožera koja cijepljenim osobama daje licencu da idu uokolo i šire virus čak i u situaciji kad su dokazano zaraženi (Covid-potvrda ne prestaje vrijediti ako vam PCR-testom bude dokazana zaraza, a čak niti kad ste hospitalizirani s COVID-19)”, napisao je Lauc.