Sjednica u podne

Vlada danas odlučuje o podizanju minimalca, ali i upumpavanju novog novca za minuse u zdravstvu

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Prema najavama ministra financija Zdravka Marića, glavnina rebalansa od 1,6 milijardi kuna odnosi se na zdravstveni sustav, za pokriće njegovih dugova prema veledrogerijamaDanas u podne na rasporedu je nova sjednica Vlade.


Na dnevnom redu je rebalans državnog proračuna za ovu godinu i prijedlog proračuna za 2022. te nove makroekonomske projekcije.


Prema najavama ministra financija Zdravka Marića, glavnina rebalansa od 1,6 milijardi kuna odnosi se na zdravstveni sustav, za pokriće njegovih dugova prema veledrogerijama i troškove borbe protiv pandemije.
Kada je riječ o projekcijama, Vlada će ih, prema najavama, poboljšati i podići očekivani gospodarski rast u ovoj godini na više od osam posto. Očekuje se da će rashodna strana rebalansiranog proračuna rasti više od prihoda, najviše pod utjecajem indeksacije mirovina u drugoj polovici godine, koja je uslijed inflacije bila nešto iznad očekivanja, veće izdatke od prvotno planiranih za mjere za očuvanje radnih mjesta, kao i veće izdatke zbog ranije dogovorenog rasta plaća u državnim i javnim službama.


U ovoj godini Vlada očekuje deficit državnog proračuna oko 3,8 posto, a iduće godine tri posto.


Na dnevnom je redu sjednice i uredba o visini minimalne plaće za iduću godinu, a premijer Andrej Plenković potvrdio je da će njezin neto iznos biti povećan za 350 kuna – s 3400 na 3750 kuna, odnosno na 500 eura. Ministri će na sjednici dobiti i informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus te potres.